Raiffeisen a facut profit de 52,6 mil. euro in S1

Autor: Voican Razvan 28.07.2009
Raiffeisen Bank, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, a incheiat primul semestru cu un profit net de 52,6 milioane de euro calculat dupa standardele internationale, in scadere cu aproape 30% fata de aceeasi perioada din 2008.
Banca a resimtit din plin schimbarea abrupta a conditiilor de piata: veniturile nete din dobanzi dupa provizionare s-au injumatatit, pana la 54,2 mil. euro, veniturile din comisioane au scazut cu 20%, la 94,6 mil. euro, iar nivelul provizioanelor pentru credite cu probleme aproape s-a dublat, ajungand la 145,4 mil. euro. "Marja neta de dobanda a scazut cu circa 20%, pentru ca am ales sa nu transferam asupra clientilor costurile crescute ale finantarii", a comentat pentru ZF Steven van Groningen, presedintele bancii.
El considera ca rezultatele primului semestru sunt foarte bune in contextul economic actual.
"Desi comparam, asa cum se obisnuieste, rezultatele din iunie anul acesta cu aceeasi perioada a anului trecut, trebuie luate in considerare schimbarile semnificative ale conditiilor de piata din perioadele analizate. Am reusit sa compensam in mare masura cresterea cheltuielilor cu provizioanele, scaderea usoara a veniturilor si deprecierea nefavorabila a cursului leu/euro printr-o administrare atenta a costurilor", spune Van Groningen.