Socant: Cum a cheltuit guvernul milioane de euro pentru specialisti pe care nu-i mai vrea

Autori: Adelina Mihai , Magraon Andreea 30.07.2009

Aproape o suta de absolventi ai celor mai prestigioase facultati din lume ar fi trebuit sa ocupe acum functii de conducere in administratia publica. Numai ca lor li s-a pierdut urma sau au fost lasati in asteptare. Statul nu-i mai vrea, desi a cheltuit pentru scolarizarea lor, in strainatate, cel putin sase milioane de euro.



Intr-o vreme in care se vorbeste despre restructurari in aparatul de stat nu mai exista loc despre discutii privind noi angajari. Numai ca, in timp ce de-a lungul anilor in administratie au fost angajati mii de oameni (exista acum in jur de 200.000 de functionari publici), un program guvernamental care isi propunea sa scoleasca varfuri pentru administratie a fost cvasiabandonat.

Administratia centrala a cheltuit pana acum aproximativ sase milioane de euro pentru programul de burse lansat in 2004 de fostul premier Adrian Nastase, de care au beneficiat 149 de studenti, din care unii inca studiaza la unele din cele mai prestigioase universitati din lume.

 "In urma concursurilor nationale din perioada 2004-2006 au fost selectati 149 de candidati carora li s-au platit burse in valoare de aproximativ 4,7 milioane de euro din buget", spune Razvan Antonescu, training & academic officer in cadrul PNUD, reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, institutia care s-a ocupat de punerea in practica a proiectului. Principalul finantator al proiectului a fost Guvernul Romaniei, iar o cofinantare de 10% a fost acordata de PNUD.

"Pana acum au fost cheltuiti aproximativ 6 mil. euro. Un numar de 95 de beneficiari au terminat studiile, din care primii 45 au urmat si cursurile suplimentare de formare in domeniul administratiei publice", spune Antonescu.

 

Absolventii au dat fuga la privat

Ce s-a intamplat cu absolventii care trebuiau sa vina sa lucreze pentru modernizarea administratiei publice?

S-au angajat in firme private.

"Pana in acest moment mecanismul de repartizare prevazut de legislatia proiectului nu a putut fi pus in aplicare, institutiile implicate invocand diverse incompatibilitati legislative, iar absolventii si-au gasit singuri posturi", spune Antonescu. Eduard Andrei Ciocanescu a facut parte din prima generatie de studenti trimisi la studii in strainatate si s-a intors acum doi ani in tara. El a primit in cei trei ani de studiu 54.000 de dolari din partea Guvernului si a urmat studii de licenta in cadrul Facultatii de Management a Sistemelor Informatice si Afaceri Internationale la Universitatea din Arizona (SUA). Desi i

s-a promis un loc de munca pe o pozitie de conducere in sistemul public, s-a angajat ca business analyst la compania privata de consultanta in management A.T. Kearney.

"Trebuia sa devenim manageri publici, sa avem un rol consultativ in institutiile publice. Practic, trebuia sa fiu un consultant intern care sa ruleze mai multe proiecte in cadrul unui minister", sustine Ciocanescu.

"Programul este un esec din cauza lipsei initiativelor institutionale. Organismele statale care ar trebui sa dirijeze acest program sunt incompetente, motiv pentru care o mare parte a bursierilor s-au angajat la privat sau au parasit tara", este de parere Codrin Arsene, care a obtinut 30.000 de euro pe an pentru a urma cursurile la University of Chicago.

 

Altii in stand-by

In acest moment, toti acesti absolventi care nu au primit locuri la stat si s-au angajat la privat sunt tinuti in stand-by, pentru ca sunt obligati sa se intoarca in tara si sa lucreze in sectorul public pe o perioada de la trei la cinci ani. Asta teoretic.

"Prin natura contractelor semnate cu Guvernul, bursierii sunt legati de glie pe termen nedeterminat, dupa cum ni s-a reconfirmat cand ne-am intors in tara: daca in 2020 suntem chemati pentru un post, perioada obligatorie de munca pentru stat incepe din acel moment", spune Andreea Alexandra Jereghie, proaspata absolventa a Universitatii Sheffield din Marea Britanie.

Ea a urmat doi ani de studiu in Anglia si un an la Uppsala University din Suedia prin acest program.

Si Codrin Arsene, absolvent al University of Chicago, crede ca exista niste fisuri in lege, intrucat nu exista niciun termen limita pana la care bursierii sa fie angajati dupa absolvire.

"Guvernul Tariceanu a schimbat legea managerului public in asa fel incat acest status sa nu mai poata fi oferit bursierilor. Dar asta contravine legii initiate si contractului pe care l-am semnat. Faptul ca in momentul de fata exista doua legi in vigoare care se bat cap in cap nu pare sa ingrijoreze pe nimeni", a mai afirmat Arsene.

"Unul din colegii mei a primit o oferta de munca in cadrul Primariei din Los Angeles, dar s-a intors in tara pentru ca asa prevedea contractul. Acum lucreaza la stat, pe o pozitie de executie, nu de conducere, cum se astepta" mai spune Ciocanescu.

Dupa trei ani de studii in strainatate, obligati sa mai toceasca

Ca sa devina manageri publici, absolventii mai trebuie sa urmeze trei luni de cursuri de formare in cadrul Institutului National de Administratie (INA) - o institutie creata de PSD, initial pentru propria-i pepiniera de partid - organism responsabil acum cu formarea profesionala a functionarilor publici, aflat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. "Desi am venit in tara din iunie 2008, am fost programat sa urmez cursurile pentru a deveni functionar public abia in octombrie", a mai spus Ciocanescu.

Absolventii trebuie sa se intoarca in tara in maxim 30 de zile de la finalizarea studiilor, insa nu li se spune cand vor incepe cursurile la INA.

"Ni s-a spus ca vom incepe cursurile in cadrul INA probabil din primavara", a mai spus Jereghie.

Ca sa primeasca banii, studentii trebuiau sa aiba un nivel minim de performanta pe toata durata studiilor, echivalent al calificativului "bine".

O alta conditie pentru incheierea contractului o reprezentau cei doi giranti, care erau nevoiti sa returneze banii facultatii in cazul in care studentul avea vreo restanta. In acest moment se mai afla in strainatate 54 de beneficiari, iar programul se va finaliza in vara anului 2011, cand ultimii studenti isi vor incheia studiile.

"Programul va continua atat timp cat exista bursieri aflati la studii si pana cand toti bursierii isi vor fi indeplinit toate obligatiile fata de program", adauga Antonescu.

Si, totusi, cati oameni scoliti de stat pentru a lucra in administratie lucreaza efectiv aici?

"Atat timp cat acesti tineri nu sunt incadrati sa lucreze in institutiile publice, INA trebuie sa le plateasca o taxa lunara de 1.000 de lei, pentru ca asa este stipulat in lege, ceea ce ne pune presiune pe buget. In multe cazuri, in institutiile publice nu sunt alocate locuri pentru functia de manager public", spune Mircea Cosea, presedintele INA.

Potrivit lui Cosea, numai 26 din cei 45 de beneficiari ai burselor guvernului care si-au finalizat cursurile la INA sunt angajati. Nici seful INA si nici coordonatorul programului nu au putut sa ne spuna cati din cei 26 de tineri care au beneficiat de bursele guvernului lucreaza in prezent la stat si cati la privat.