Parlamentul va discuta reducerea capitalului FP: Statul nu mai are bani pentru Fondul Proprietatea si-si vrea dividendele

Autor: Roxana Daniela Pricop 30.07.2009

Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Fondului Proprietatea (FP), vrea sa micsoreze capitalul social de la 14,24 mld. lei la 11 mld. lei pentru a putea incasa dividende de 180 mil. lei din profitul anului trecut, potrivit lui Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP.



Cele doua reduceri de capital social pe care statul vrea sa le deruleze la Fondul Proprietatea (FP) vor permite celor aproape 2.500 de actionari minoritari ai Fondului Proprietatea sa incaseze dividende in valoare totala de 109 mil. lei si altor cateva mii de persoane sa primeasca despagubiri in numerar in valoare totala de 180 mil. lei de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in aceasta toamna.

Desi anuntul privind distribuirea dividendelor la nivelul de 2 bani/actiune(0,02 lei) a fost facut de conducerea Fondului inca din primavara, pana in prezent nu au fost indeplinite conditiile necesare. Mai exact, Ministerul de Finante, actionarul majoritar al Fondului cu 66% din capital, trebuie sa subscrie 550 mil. actiuni - restul de capital ramas nevarsat - si sa reduca capitalul social cu 23%, la nivelul capitalurilor proprii de aproape 11 mld. lei. Pentru indeplinirea primei conditii, conducerea Fondului a somat de doua ori Finantele sa achite cele 550 mil. actiuni, respectiv 550 mil. lei (130 mil. euro).

"Vom prezenta in Parlament, la prima sesiune din septembrie, o serie de amendamente la Ordonanta 81 din 2007, pentru reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea, deoarece resursele financiare pentru completarea capitalului din partea Ministerului Finantelor nu exista", a spus Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP.

Daca Parlamentul va aproba anularea celor 550 mil. actiuni cu care Finantele sunt datoare Fondului, participatia celor aproape 2.500 de actionari minoritari va creste cu 1,3%.

Cea de-a doua conditie, reducerea cu 23% a capitalului social si implicit a valorii nominale de un leu a actiunii FP, este motivata de pierderile provenite din deprecierea participatiilor detinute la Petrom, Transgaz si Transelectrica, care se vor inregistra in capitalurile proprii si vor duce la o diminuare a valorii capitalurilor proprii pana la 11 mld. lei. Legislatia care reglementeaza societatile comerciale si care se rasfrange si asupra Fondului conditioneaza alocarea de dividende de ajustarea capitalului social.

Pentru reducerea valorii nominale a actiunilor va fi utilizata o evaluare a Fondului Proprietatea de catre companiile Darian Rom Suisse si PricewaterhouseCoopers, care au plasat valoarea contabila a unui titlu la 0,77 lei.

"Evaluarea era absolut necesara pentru a putea stabili valoarea nominala, cat si pentru a putea acorda dividende", a afirmat Ursache.

 

Cine pierde daca valoarea nominala scade de la 1 leu la 0,77 lei

Reducerea valorii nominale a actiunii FP de la un leu, valoare la care s-au facut pana in prezent despagubirile la ANRP, la 0,77 bani nu este agreata de unii dintre actionarii privati, care sunt dispusi sa actioneze statul in instanta daca acest lucru va avea loc.

John Chrissoveloni, mostenitorul unei mari familii de bancheri din perioada interbelica, se numara printre actionarii care nu sunt de acord cu diminuarea valorii nominale. El argumenteaza ca desi valoarea de piata a actiunilor FP a scazut sub cea nominala, adevarata valoare a acestora va fi stabilita doar atunci cand Fondul se va lista, iar cererea si oferta vor putea fi urmarite in mod transparent.

Scaderea valorii nominale la 0,77 bani nu va afecta in niciunul fel valoarea participatiilor pe care cei aproape 2.500 de mici actionari le detin la Fond, care oricum s-au diminuat din cauza scaderilor inregistrate de participatiile Fondului la companiile listate. Un leu este valoarea la care s-au facut despagubirile, si nu valoarea pe care un actionar ar primi-o daca si-ar vinde azi participatia.

"Valoarea actiunii nu este cat scrie pe ea, ci cat primesti de la un cumparator. Din punct de vedere tehnic, reducerea valorii nominale nu ar trebui sa aiba un efect in piata, pentru ca valoarea de piata a actiunii a scazut deja", spun surse apropiate Fondului.

Potrivit legislatiei, reducerea valorii nominale trebuie aprobata de actionarii convocati in Adunarea Generala Extraordinara. Potrivit lui Ursache, Parlamentul ar putea aproba reducerea valorii nominale la inceputul lunii septembrie, cand reincepe sesiunea.

O valoare nominala mai mica ridica insa probleme privind despagubirile cu actiuni FP prin intermediul ANRP de dupa aprobarea reducerii. In prezent, despagubirile se fac la 1 leu/actiune. De exemplu, in contul unui titlu de despagubire de un milion de lei, detinatorul primeste un milion de actiuni la Fondul Proprietatea. Intrebarea este la ce pret se va face conversia titlurilor de despagubire dupa reducerea capitalului? Daca se va face la valoarea nominala de 0,77 lei, detinatorul ar primi aproape 1,3 milioane de actiuni, ceea ce ar dezavantaja actionarii care au fost despagubiti pana in prezent.

"O solutie pentru a rezolva aceasta problema este ca ANRP sa nu mai faca despagubiri prin actiuni FP, decat dupa ce se listeaza Fondul si cand vom sti care este valoarea unei actiuni. Blocarea procesului de despagubire nu ar fi un lucru atat de dificil, pentru ca in prezent se mai fac doar marginal despagubiri. Despagubirile in numerar acordate proprietarilor sunt trecute la buget, iar acordarea acestora ar putea creste deficitul bugetar si ar incalca astfel termenii imprumutului acordat de FMI", spun acelasi surse.

 

Finantele au nevoie de dividende pentru despagubirile in numerar

Resursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat prin Ministerul Finantelor, in valoare de 180 mil. lei anul acesta.

Concluzionand, reducerea valorii nominale a actiunii FP va permite Finantelor sa incaseze 180 mil. lei pe care sa le aloce Autoritatii pentru despagubiri in numerar. In momentul de fata, ANRP a primit 63.000 de dosare de despagubire, si alte 50.000 sunt pe masa autoritatilor locale. Proprietarii ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist pot primi despagubiri in numerar in valoare maxima de 500.000 de lei. Pentru sumele ce depasesc pragul maxim, proprietarii sunt despagubiti cu actiuni FP.

 

Ursache ar vinde 49% din CEC

In opinia lui Mircea Ursache, presedinte AVAS si coordonator in cadrul PSD pentru mediul de afaceri, capitalizarea CEC Bank este o problema a Comisiei Europene, propunand ca solutie vanzarea a 49% din actiuni de catre stat.

"Eu am mai declarat public care e solutia pentru capitalizarea CEC: statul sa vanda 49% din actiuni" a spus el.

 

Blocaj la Fondul Proprietatea

n dupa patru ani de la infiintare FP nu are inca un administrator

n listarea nu va respecta termenul stabilit de 30 noiembrie 2009

n FP nu poate inca acorda dividende din profitul record din 2008

n capitalul social si valoarea nominala a actiunii trebuie reduse cu 23%

n desi este cel mai mare fond din Europa, nu este functional