Cum a luat 32.000 de euro de la UE o firma de evenimente

Autor: Adriana Rosoga 03.08.2009

Mirela Musat si Ana Grigorescu, actionarele companiei de organizare de evenimente Unda Mai, vor primi fonduri europene nerambursabile de circa 32.000 de euro pentru a achizitiona echipamente foto, mobilier, echipamente si programe informatice.

Firma, care a fost infiintata in 2004, are ca principala activitate organizarea de evenimente, campanii de cadouri, design floral si proiecte decoratiuni (decor birouri, vitrine, magazine). "Ni s-a parut o oportunitate interesanta care ne poate ajuta sa implementam investitiile planificate intr-un ritm mai alert. Procedura de accesare a banilor europeni nu a fost neaparat dificila, dar a necesitat un ritm sustinut si a implicat multe resurse. Am apelat la o firma de consultanta de care am fost foarte multumiti, iar planul de marketing aferent proiectului l-am realizat noi", spune Ana Grigorescu, directorul de marketing al Unda Mai.

Proiectul, care se numeste "Dezvoltarea serviciilor oferite de S.C Unda Mai" a fost depus anul trecut in luna iunie pentru axa prioritara 4 a Programului operational Regional (POR), operatiunea 4.3. "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor". "Prin acest proiect vom amenaja cladirea de la punctul nostru de lucru precum si un studio foto care ne va permite sa ne extindem gama de servicii prin realizarea de fotografie de produs. Practic investim in amenajarea punctului de lucru si in mod special in extinderea serviciilor oferite prin adaugarea de servicii fotografice si grafica. Primul "beneficiar" vom fi chiar noi intrucat in toamna dorim sa lansam un nou proiect, un magazin on-line unde imaginea va fi importanta".

Valoarea totala a proiectului este de peste 230.000 de lei fara TVA (55.000 de euro), din care fondurile europene reprezinta circa 136.000 de lei fara TVA (32.000 de euro). "Implementarea va dura un an si jumatate si ne aflam in faza de promovare proiect si implementare a primei faze, intrucat trebuie sa existe surse financiare proprii pentru implementarea fiecarei transe din proiect, urmand ca in termen de 3 luni de la depunerea dosarului de rambursare sa ni se returneze o parte din suma cheltuita", spune Grigorescu.

Partea de cofinantare va fi asigurata atat din surse proprii, insa cea mai mare parte va reprezenta un credit bancar.

Cifra de afaceri a companiei a fost in 2007, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, de circa 30.000 de euro. Clientii care solicita organizarea de evenimente sunt in proportie de 60% persoane fizice, in timp ce pentru cadourile corporate 90% reprezinta persoane juridice. Bancile si asiguratorii apeleaza constant la serviciile companiei. "Pe partea de evenimente corporate avem mai putini clienti fata de anul trecut. In schimb, persoanele fizice sunt constante in a apela la serviciile de organizare de evenimente."

Unda Mai are in prezent trei angajati. "Posibil sa mai angajam o persoana la sfarsitul anului sau cel mai tarziu in prima parte a anului urmator."