285.000 de euro de la UE pentru softuri de proiectare

Autor: Adriana Rosoga 04.08.2009

Firma Prodesign Engineering din Bucuresti, care ofera servicii de proiectare si consultanta generala in constructii, precum si managementul de proiect si care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 1,5 mil. euro, va obtine de la UE aproape 190.000 de euro pentru achizitionarea unui soft de proiectare performant, de echipamente IT si a unui sistem de plotare.

Calin Helput, care este de profesie inginer constructor si absolvent de drept, a infiintat firma in 2006 impreuna cu fratele sau. "Anul trecut, cand era boom in constructii, nu reuseam sa facem fata numarului mare de proiecte. In plus voiam sa creem locuri de munca si sa deschidem doua puncte de lucru noi in Timisoara si Cluj. Am aplicat pentru fonduri structurale in ideea de a spori capacitatea de proiectare si a dubla numarul de angajati prin achizitionarea de programe de proiectare performante, sisteme IT si a unui sistem de plotare", spune Helput, managing partner al Prodesign Engineering.

Compania a depus un proiect in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" care se numeste "Dezvoltarea capacitatii de proiectare prin achizitia de echipamente si crearea unor noi echipe de proiectanti". Proiectul care are o valoare toata de 285.000 de euro, din care circa 180.000 de euro sunt fonduri europene, a fost depus anul trecut pe 6 iunie si a fost semnat pe 21 mai anul acesta. "A durat aproape un an pana sa semnam contractul, ceea ce este foarte mult. Parametrii pe care i-am calculat anul trecut sunt cu totul diferiti de ceea ce este anul acesta, iar piata de constructii merge prost. Daca banii veneau in septembrie nu era nicio problema in implementarea proiectului. Acum ne gandim daca vom putea sa sustinem fianciar investitia pana la capat si daca merita sa investim", spune Helput.

Compania are ca termen de implementare pentru prima faza a proiectului sfarsitul lunii august. "Am demarat procedura de achizitie, dar cu o temere ca piata de constructii va scadea si mai mult. Nu cred ca «Prima casa» va avea efect asupra pietei constructiilor. Am realizat caietul de sarcini si mai avem termen de o luna pana sa achizitionam echipamentele. Inca ne gandim daca sa ducem pana la capat proiectul", spune Helput.

Compania are in prezent 14 angajati, dintre care 10 proiectanti, iar in urma implementarii proiectului Helput spune ca din calculele de anul trecut intentiona sa ajunga la 25 de angajati. "Anul acesta ne descurcam mai greu. Avem in derulare contracte mari semnate inca de anul trecut si care nu au fost stopate. In prezent suntem in faza de a contracta un nou proiect in Bucuresti. Tot in capitala avem un proiect pentru constructia unei cladiri de birouri cu o suprafata de 40.000 mp, proiectarea unui hipermarket Kaufland si a unui hotel in Dorobanti", explica Helmut care estimeaza o cifra de afaceri de 0,75 mil. euro pentru acest an, cu 50% mai putin fata de anul trecut.

Cine ia banii

Compania: Prodesign Engineering

Obiect de activitate: servicii de proiectare si consultanta generala in constructii, managementul de proiect

Proiectul: "Dezvoltarea capacitatii de proiectare prin achizitia de echipamente si crearea unor noi echipe de proiectanti"

Valoarea totala a proiectului: 285.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 180.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 1,5 mil. euro