Brokerii: Sunt sanse majore ca strainii sa reintre in piata

Autor: Vlad Anastasiu 05.08.2009

Bursa a inregistrat ieri aprecieri moderate, de 0,4% pe BET si putin peste 2% pe societatile financiare, acestea marcand de altfel cel mai mare avans din piata. Indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,6% fata de referinta, crestere sustinuta de aprecierile companiilor petroliere, in special Rompetrol Rafinare (RRC), care a urcat cu aproape 3% fata de referinta. Titlurile Petrom (SNP) au urcat doar cu 1,2% fata de referinta, in ciuda rezultatelor semestriale peste asteptari raportate de companie.

Brokerii sunt de parere ca piata va reveni pe scadere, odata cu revenirea speculatorilor in piata, fiind apreciata o corectie de maximum 10%.

"Atata timp cat mai apar rezultate ma astept ca piata sa inregistreze in continuare o evolutie volatila, iar dupa aceasta perioada ma astept la o corectie nesemnificativa, de maximum 10%. Scaderea o apreciez ca pe una normala, tinand cont de aprecierile din ultima perioada, si va fi alimentata si de iesirea speculatorilor din piata, care pentru moment rezista marcarii de profit", a declarat Silviu Enache, directorul general al societatii de intermediere KD Capital Management.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere au inregistrat-o tilurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 3% fata de referinta, restul societatilor financiare marcand cresteri in medie cu 2%. Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis in stationare, la pretul de 10,6 lei/actiune si respectiv 1,41 lei/actiune. Companiile din sectorul chimic, Oltchim (OLT), Azomures (AZO) si Amonil (AMO) au inregistrat printre cele mai mari cresteri din sedinta de ieri, de 6,8%, 4,4% si respectiv 3,5% fata de referinta.

Cea mai mare crestere din sedinta de ieri au inregistrat-o actiunile Alro Slatina (ALR), care au urcat cu peste 13% fata de referinta, la pretul de 2,03 lei/titlu.

"Exista sanse majore ca investitorii straini sa reintre in piata, incepand cu aceasta toamna, in special daca marile companii de pe piata locala vor raporta rezultate peste asteptari, cum s-a intamplat in cazul BRD si Petrom. Multi investitori straini considera pietele emergente ca avand cele mai mari sanse sa revina mai repede decat cele traditionale", a adaugat Enache.

Titlurile retailerului Flamingo (FLA) au inregistrat cea mai mare corectie din sedinta de ieri, de 7,4% fata de referinta, alte scaderi importante fiind consemnate in sectorul industrial. Actiunile Santierul Naval Orsova (SNO) si Armatura (ARM) au pierdut ieri 3,8% si respectiv 2,8% fata de referinta.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre finalul sedintei cresteri moderate, de 0,3% fata de referinta, in timp ce piata americana, deschidea in scadere, cu o corectie de 0,2% pe indicele industrial DowJones.

De urmarit astazi

■ Evolutia actiunilor companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC), dupa publicarea rezultatelor semestriale.

■ Evolutia titlurilor Flamingo (FLA), dupa ce actiunile companiei au inceput sa scada pe fondul apropierii rezolutiei de dizolvare a companiei.

■ Evolutia societatilor financiare, dupa ce acestea continua sa inregistreze cresteri moderate, dar sustinute pentru a doua zi consecutiv.

■ Evolutia titlurilor companiei siderurgice TMK Artrom (ART), care urmeaza sa publice rezultatele la sase luni.

■ Evolutia actiunilor producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), dupa ce in sedinta de ieri au marcat cel mai mare avans, de 13,4%.

■ Evolutia titlurilor companiilor petroliere pe fondul cresterii pretului la petrol.