Cu afaceri de 28.000 €, a reusit sa ia 23.000 € de la UE

Autor: Mirabela Tiron 06.08.2009

MicroIntreprinderea Lucid Expert din Suceava, care ofera servicii de consultanta in fonduri europene si realizare de proiecte pentru bani europeni si care anul trecut a rulat afaceri de 28.000 de euro, va obtine de la Uniunea Europeana aproape 23.000 de euro pentru amenajarea sediului firmei si dotarea cu echipamente.

"Am depus anul trecut in martie proiectul «Performanta in consultanta» pentru obtinerea de fonduri europene, care a fost aprobat in mai anul acesta. Doream sa amenajam noul sediu, un apartament pe care l-am cumparat, si sa beneficiem de calculatoare si programe software de specialitate", a declarat Gheorghe Licurici, responsabilul de proiect, de profesie mecanic, care s-a specializat in consultanta in urma frecventarii unor cursuri de specialitate. Proiectul, care are o valoare totala de 164.000 de lei (circa 39.000 de euro), a fost depus in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".

In firma de consultanta, infiintata in 2001 de catre sotia lui, Irina Licurici, de profesie economist, lucreaza patru angajati.

"S-a stabilit prin licitatie de oferte constructorul care se va ocupa de renovarea sediului. Urmeaza ca pana la sfarsitul lunii august sa finalizam partea de constructii si sa depunem o cerere de rambursare a banilor", a mentionat Irina Licurici, proprietarul companiei, cu o experienta de peste 32 de ani in contabilitate si audit, care mai detine o firma de audit. Pentru a plati constructorul cu care lucreaza, dat fiind faptul ca banii europeni vin dupa ce s-a realizat investitia, proprietarii Lucid Expert incearca sa contracteze un credit bancar in valoare de 20.000 de euro. "Am vorbit cu doua banci care au refuzat sa ne dea credite, insa acum purtam discutii cu CEC Bank cu care cred ca avem sanse sa obtinem suma dorita".

Irina Licurici spune ca anul trecut au fost aprobate opt dintre proiectele pentru care firma a oferit consultanta pentru obtinerea de bani europeni. "Acesti clienti asteapta insa sa vina banii de la UE pentru a ne plati serviciile oferite. In cazul in care plateau mai devreme nu mai apelam la credite bancare", a sustinut ea. Pentru proiectul "Performanta in consultanta", familia Licurici trebuie sa contribuie cu aproape 10.000 de euro (41.000 lei), dat fiind faptul ca un proiect de dezvoltare pentru o firma este sustinut in proportie de 70% din valoarea eligibila a proiectului, restul fiind contributie proprie.

Firma Lucid Expert a lucrat cu peste 100 de clienti din anul 2003 pana acum. Proprietarii apreciaza ca multi clienti care erau interesati de bani europeni incep sa se gandeasca de doua ori inainte de a depune proiecte, din cauza schimbarilor care au avut loc in piata si a conditiilor mai dificile in obtinerea unui credit bancar. "Din cauza incertitudinii din piata, jumatate din clientii pe care ii avem se gandesc de mai multe ori daca vor aplica pentru aceste fonduri, mai ales ca de la depunerea unui proiect pana la aprobarea lui trece o perioada destul de lunga", a spus el.

Un nou apel in cadrul POR, operatiunea 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", va fi deschis in luna august, iar mai mute informatii pot fi gasite pe site-ul inforegio.ro.

Cine ia banii:

Compania: Lucid Expert

Obiect de activitate: consultanta in fonduri europene

Proiectul: "Performanta in consultanta"

Valoarea totala a proiectului: 39.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 23.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 28.000 de euro