CEZ a investit 140 mil. euro in turbinele de la Fantanele

Autor: Roxana Petrescu 13.08.2009

Grupul de utilitati ceh CEZ a investit in primele sase luni ale anului 3,6 miliarde de coroane cehe (140 mil. euro) pentru dezvoltarea proiectului eolian de la Fantanele, una dintre cele doua comune dobrogene unde cehii vor instala cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa.

In total, pentru dezvoltarea proiectului de 600 MW care va fi amplasat pe suprafata localitatilor Fantanele si Cogealac, CEZ a programat investitii de 1,1 mld. euro, termenul de finalizare initial anuntat fiind anul 2010.

Suma investita in primele sase luni ale anului reprezinta circa o treime din ceea ce-si propusesera cehii sa investeasca anul acesta pentru dezvoltarea proiectului eolian, respectiv 500 mil. euro.

Cehii au semnat deja un contract cu gigantul industrial american General Electric pentru livrarea a 149 de turbine eoliene pentru proiectul de la Fantanele, urmand sa semneze un alt contract de livrare de echipamente pentru a doua parte a proiectului. Necesarul pentru aceasta a doua parte se ridica la 101 turbine eoliene cu o capacitate de 2,5 MW. Pentru aceasta licitatie sunt interesati atat cei de la General Electric, cat si concernul industrial german Siemens.

 

20 de milioane de euro in retele

Potrivit raportului financiar semestrial al CEZ, grupul a investit in reteaua de distributie a fostei Electrica Oltenia, compania intrata in portofoliul grupului ceh in 2005, circa 20 de milioane de euro (0,5 miliarde de coroane cehe), in contextul in care cantitatile de energie distributite (transportate prin reteaua CEZ - n.r.) au scazut cu 17,2% fata de primele sase luni din 2008. Prin retelele fostei Electrica Oltenia trece energia mai multor companii, astfel ca scaderea de 17,2% a cantitatii distribuite nu echivaleaza cu scaderea cantitatii vandute de CEZ in Romania.

Acest lucru se vede si din datele grupului, care anunta o scadere de doar 0,2% a vanzarilor de energie ale filialei locale in primul semestru al anului.

 

Bulgaria creste, Romania scade

Comparativ cu vecinii de la sud, in Romania atat cantitatile de energie distribuite, cat si cele furnizate s-au plasat pe un trend descendent.

Astfel, in primele sase luni ale anului CEZ a vandut pe piata din Bulgaria cu 3,5% mai multa energie si a distribuit cu 2,5% mai mult. Investitiile in reteaua din Bulgaria s-au ridicat la 0,2 miliarde de coroane cehe (7,7 milioane de euro), de peste doua ori mai putin comparativ cu cele realizate in Romania.

 

Un miliard de euro

Sursa: CEZ