Pentru bani de la UE, o firma trebuie sa faca un dosar de 100 de pagini

Autor: Adriana Rosoga 18.08.2009

Firmele mici si mijlocii continua sa depuna proiecte incomplete atunci cand aplica pentru finantarea investitiilor din fonduri structurale europene, potrivit datelor furnizate de Ministerul pentru IMM-uri.

Cele mai frecvente greseli identificate in dosarele depuse pentru a obtine finantare nerambursabila sunt completarea incorecta a declaratiei privind incadrarea intreprinderii in categoria IMM, lipsa codului CAEN eligibil din Certificatul constatator, utilajele solicitate prin proiectul de investitie nu sunt eligibile cu codul CAEN pentru care potentialul beneficiar aplica sau activitatile prevazute prin proiect nu sunt eligibile cu acesta, lipsesc semnaturile actionarilor pentru aprobarea proiectului sau nu este stabilit reprezentantul legal al societatii in relatia cu ministerul.

"Numarul de documente care se cer pentru un proiect este mai redus fata de anul trecut, insa dosarul este in continuare stufos, spre 100 de pagini, de aceea se intampla sa fie si greseli. Sunt indicatori financiari care in Ghidul solicitantului au o formula, iar in orice carte financiara se calculeaza dupa alti parametri si acest lucru cred ca va duce la respingerea multor dosare", spune Cosmin Dragoi, manager partner al firmei de consultanta M27 Ced Invest.

Pentru investitii mici pentru care depunerea proiectelor a inceput pe data de 22 iunie si unde suma maxima pe care o firma poate sa o ia este in jur de 250.000 de euro, au fost depuse anul acesta 395 de proiecte, din care doar 180 au intrat in evaluare. In acelasi timp, pentru investitiile mari cu valori cuprinse intre 250.000 si 1,5 mil. euro, pentru care startul a fost dat la 10 iunie, au fost depuse 65 de proiecte. Pentru aceasta ultima schema de finantare, inscrierea on-line se va finaliza la data de 11 septembrie 2009.

Unde gresesc IMM-urile

1. Completarea incorecta a declaratiei privind incadrarea intreprinderii in categoria IMM;

2. Lipsa codului CAEN eligibil din Certificatul constatator

3. Utilajele solicitate prin proiectul de investitie nu sunt eligibile cu codul CAEN pentru care potentialul beneficiar aplica, sau activitatile prevazute prin proiect nu sunt eligibile cu acesta;

4. Lipsesc semnaturile actionarilor pentru aprobarea proiectului sau nu este stabilit reprezentantul legal al societatii in relatia cu ministerul.