FESTIVAL / Editie de sacrificiu cu sali pline

Autor: Parau Oltea Serban 19.08.2009

Spre deosebire de vremuri mai indepartate, de câteva zeci de ani incoace muzica nu mai diferentiaza provinciile istorice ale tarii. Peste tot "se asculta" cam acelasi fel de muzica. Radioul sau IPod-ul "cânta" ceva ce arareori mai este perceput dincolode ritm si de cuvinte.



De aceea, orice manifestare muzicala dintr-o zona elevata desfasurata pe viu, cu o oarecare periodicitate, se transforma incet, dar sigur, in ceva mai mult decât un simplu festival. In acest sens, "Cetatea Muzicala a Brasovului", festival ajuns la cea de a saptea editie, este un exemplu elocvent. Manifestarea confera personalitate si continut vietii culturale a orasului la fiecare mijloc al lunii august, o luna in care Brasovul este parca mai european decât pe parcursul intregului an. Un mic, dar nu mai putin important procent din multimea de vizitatori - clienti ai unui tip de turism cu o evidenta tenta culturala - furnizeaza acea nota de prospetime necesara publicului traditional al festivalului.
Sediul mai mult decât cochet al Centrului Cultural Reduta, primeste o tusa de rafinament prin reintâlnirea cu muzicienii traditionali ai Cetatii Muzicale - o parte dintre ei artisti din diaspora româneasca - nota personala a fiecarei editii fiind distinct conturata de combinatiile camerale dintre acestia si invitatii lor de peste hotare sau din tara, cu totii iubitori de muzica româneasca. Se creeaza astfel in aceasta perioada la nivelul intregii zone, daca ne gândim si la Festivalul International "Enescu si muzica lumii" cu centrul la Sinaia, o interesanta si unica aglomerare, nu de putine ori soldata cu intâlniri artistice memorabile, a unora dintre cei mai valorosi artisti români din strainatate.
In acest an, intre 12 si 19 august, „Cetatea Muzicala a Brasovului" si-a deschis portile in fata publicului pentru a saptea oara, festivalul fiind organizat tot de Consiliul Judetean Brasov si Fundatia Culturala „Serban Lupu", in colaborare cu Centrul cultural Reduta. Programul editiei din acest an a avut in centru cifrele rotunde ale aniversarilor si comemorarilor muzicale ale anului: Handel - 250, Haydn - 200 de ani, Mendelssohn - 200 de ani si Bohuslav Martinu - 100 de ani. Cei care au putut fi ascultati in serile de muzica de camera de la Brasov sunt Jerrold Rubenstein, Dalia Ouziel, Georgeta Stoleriu, Andrei Tanasescu, Serban Lupu si Lorry Wallfisch, alaturi de o serie de muzicieni mai tineri precum Henri Bonamy, Lilian Akopova, Paul Cristian si Nicolae Lupu.
In mod evident, programul ar fi fost mai complex daca finantarea actualei editii nu ar fi avut de suferit. Totusi, asistind la una dintre serile de muzica de camera ale festivalului (pentru ca programul a cuprins si alte tipuri de manifestari), am avut certitudinea ca este important ca lucrurile sa continue sa pulseze in acelasi ritm, sfidând criza. Am ascultat Mozart, Chopin, M. Moszkowski si Faure cu violonistii Jerrold Rubenstein si Serban Lupu si pianistii Dalia Ouziel si Henri Bonamy, o interesanta intâlnire intre generatii intr-un perfect spirit cameral, in fata unei sali arhipline, asa cum a fost in fiecare seara.
 
OLTEA SERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef al postului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semneaza in continuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica si Adevarul literar. Activitatea ei publicistic" cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scris", majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radio si numeroase emisiuni si aparitii TV. Este semnatara traducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentru Larousse - Dictionar de mari muzicieni  si responsabil" cu sectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membr" a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. A fost distins" cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului National al Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistica al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in 2006.