Economia ramane fara sange: firmele nu gasesc bani sa isi faca platile

Autor: Ciprian Valentin Botea 20.08.2009
Confruntate cu scaderea vanzarilor si cu restrictionarea accesului la credite, firmele inca nu reusesc sa isi stabilizeze finantele si ajung frecvent in incapacitatea de a-si onora angajamentele de plata, creandu-se astfel siruri de blocaje financiare.
Datele BNR arata ca doar in iulie s-au strans aproape 47.000 de cazuri in care bancile nu au gasit suficiente fonduri in conturile firmelor pentru a onora biletele la ordin, cecurile sau cambiile pe care acestea le emisesera. Numarul este mai mult decat dublu fata de vara trecuta, in timp ce sumele implicate au fost de 794 mil. lei (189 mil. euro), aproape de varful istoric atins in iunie.
"Este vorba in primul rand de o distructie a cash-flow-ului. Firmele sunt mai atente la managementul cash-flow-ului si iau deciziile pe care le considera cele mai bune, amanand unele plati in favoarea altora", spune Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.
Problemele la decontarea platilor au inregistrat un salt brusc in toamna trecuta, reflectand deteriorarea rapida a situatiei financiare a companiilor. Inclusiv statul, care a intarziat mult timp cu decontarea TVA-ului si plata facturilor emise in 2008, a avut un rol important in declansarea acestor blocaje.
Cele mai lovite au fost firmele de mici dimensiuni, care nu au putut sa acopere din rezervele constituite anterior rupturile in incasarea facturilor. Pentru companiile mai mari, situatia a fost mai usor de gestionat, dar si acestea au fost nevoite sa isi sparga depozitele pentru a-si asigura lichiditati, dupa cum arata datele BNR.   
"Lucrurile nu sunt ingrijoratoare, dar fata de anul trecut vedem o dublare a incidentelor la plata cu instrumente de debit. De aceea am luat decizia sa nu mai dam marfa decat in conditii de siguranta si solicitam clientilor scrisori de garantie bancara sau alte tipuri de ipoteci", spune Alin Giurea, presedintele Pambac Bacau, unul dintre cei mari jucatori din industria locala de morarit si panificatie.
La cumpararea de marfuri firmele platesc arareori cash, emitand in schimb bilete la ordin, prin care se angajeaza sa faca plata la o data ulterioara (in general intre cateva saptamani si trei luni). Detinatorul biletului la ordin se prezinta la banca la data specificata si il inainteaza spre decontare, moment in care banca ia banii din contul emitentului, daca gaseste suficiente lichiditati.