Stirile zilei din Europa Centrala si de Est

Ziarul Financiar 23.08.2009

Atrium European Real Estate, companie ale carei actiuni au fost tranzactionate pentru prima data saptamana trecuta la Amsterdam, intentioneaza sa cumpere centre comerciale din Polonia si Cehia in urmatoarele sase luni, inainte ca preturile proprietatilor imobiliare sa inceapa sa creasca iar, scrie Bloomberg. Atrium, cel de-al doilea dezvoltator imobiliar dupa valoarea de piata, are suficiente fonduri pentru a realiza o "tranzactie foarte mare", a declarat Rachel Lavine, directorul executiv al companiei, care a adaugat ca oferta pe piata nu este foarte mare.

 

Vattenfall, cea mai mare companie de utilitati din Europa de Nord, si-ar putea anunta oferta pentru preluarea companiei poloneze Enea luna viitoare, chiar daca Polonia poarta discutii cu grupoul german RWE pentru a-i vinde acesteia participatia de 67% pe care statul o detine in cadrul companiei energetice, potrivit ministrului polonez al economiei, Waldemar Pawlak, scrie Bloomberg.

 

Primul-ministru rus Vladimir Putin a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul va dubla fondurile oferite industriei diamantelor pentru a o ajuta sa iasa din criza, alocand 30-35 mld. ruble (665-775 mil. euro) pentru achizitia in acest an de diamante pentru rezervele statului, scrie agentia de presa Itar-Tass.

 

Pentru ca PZU, cel mai important asigurator polonez, sa obtina pentru primele de asigurari un raport costuri-venituri satisfacator pentru managementul companiei, colosul din sectorul asigurarilor va trebui sa micsoreze costurile administrative cu 120-140 mil. zloti (29-34 mil. euro), scrie Warsaw Business Journal. In acest sens, compania a lansat un program masiv de concedieri, in urma caruia vor fi demisi circa 500 de angajati.

 

Inflatia in Ucraina in luna august ar putea fi zero, in conditiile in care preturile sunt asteptate sa fi scazut, potrivit lui Valeriy Lytvytsky, consilierul-sef al guvernatorului bancii centrale a Ucrainei, scrie Kyiv Post.

 

Czech Airlines (CSA), compania aeriana ceha controlata de stat, care se afla in prezent in proces de privatizare, a anuntat o scadere de 14% a vanzarilor in prima jumatate a acestui an, potrivit presedintelui grupului, Radomir Lasak, scrie Prague Daily Monitor. In prima jumatate a lui 2008, veniturile operationale ale CSA au atins 11,17 mld. coroane (436 mil. euro).

 

In Bulgaria, in prezent 772 de hoteluri sunt scoase la vanzare pe piata imobiliara, scrie agentia de presa Novinite. Preturile variaza de la cateva sute de mii de euro la 17,9 mil. euro, potrivit anunturilor postate pe cel mai important site de imobiliare.

 

Deficitul de cont curent al Ucrainei s-a majorat in iulie comparativ cu luna precedenta, dupa ce statul a importat mai multe gaze naturale, scrie Bloomberg. Deficitul a ajuns la 355 mil. dolari, comparativ cu 78 mil. dolari in iunie, potrivit Biroului National de Statistica cu sediul la Kiev.

 

Numarul birourilor neocupate din Sofia este in crestere din cauza cererii scazute, potrivit cotidianului bugar Trud, scrie Sofia Echo. La sfarsitul lunii iunie a acestui an, aproximativ 15% din birourile din capitala Bulgariei erau vacante.

 

Investitiile straine directe din Rusia au scazut cu 45%, o valoare record, in primele sase luni ale anului, pana la 6,1 mld. dolari, dupa ce economia celui mai important producator de energie la nivel mondial s-a contractat puternic, scrie Bloomberg.