Analistii: Investitorii cumpara anticipand sfarsitul crizei

Autor: Vlad Anastasiu 24.08.2009

Bursa locala a inregistrat ieri o apreciere considerabila, avansul maxim fiind consemnat de societatile financiare, care au urcat cu 4,5% fata de referinta. Cele mai lichide zece companii, redate de indicele BET, au urcat cu putin peste 3,5% fata de referinta, in timp ce companiile energetice au inregistrat cel mai mic avans, de doar 1,7% fata de referinta. Piata locala a evoluat si de aceasta in stransa corelatie cu pietele externe, care au inregistrat ieri avansuri in medie de 1%.

Analistii apreciaza ca evolutia pietei locale este data exclusiv de stirile externe, iar cresterile vin pe fondul perceptiei investitorilor ca criza s-a terminat si va incepe revenirea. De altfel, investitorii locali si-au creat un reflex si nici nu se mai uita la rezultatele companiilor autohtone, ci asteapta sa vada cum evolueaza pietele externe pentru a intra sau nu la cumparare.

"Evolutia pietelor externe este singurul factor care influenteaza bursa locala in aceasta perioada. Investitorii locali si-au creat un reflex si nici nu se mai uita la rezultatele companiilor locale, ci asteapta sa vada cum evolueaza pietele internationale pentru a intra sau nu la cumparare. Am impresia ca toate pietele de capital, atat cea locala, cat si cele mature, nu mai evolueaza rational, pe fundamente, ci doar pe fondul perceptiei investitorilor cu privire la sfarsitul apropiat al crizei", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare apreciere, de aproape 6,1%, urmate indeaproape de cresterile SIF Oltenia (SIF5), de 5,4%, si SIF Moldova (SIF2), de 5,3%.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cea mai mare crestere dintre societatile bancare, de aproape 8% fata de referinta, urcand la pretul de 1,52 lei/actiune. Titlurile BRD au urcat cu 3,3%, in timp ce la categoria international actiunile Erste Bank (EBS) au avansat cu 7%.

"Speculatorii romani au inceput sa speculeze pe pragurile externe. Corectia sub pragurile suport pe BET si BET-FI nu s-au amplificat pe piata locala, intrucat pietele externe au continuat aprecierea. De altfel ne pastram pe un trend crescator, la fel ca pietele externe. Incurajator este faptul ca pe extern au inceput sa apara confirmari din partea economiei pentru o revenire. Pe fondul acesta este asteptata si revenirea economiei romanesti, dar se ia in calcul un interval de timp", a adaugat Brendea.

"In continuare cred ca ne aflam pe un teren minat, unde evolutia pe termen scurt a pietelor este greu de anticipat. Nimic nu este clar, iar acest lucru amplifica volatilitatea pietelor, fapt care convine speculatorilor. Este bine pentru ca speculatiile misca astfel pietele de capital, insa nu este o evolutie ideala", a incheiat analistul.

 

De urmarit astazi