Strategia Tuborg de reducere a costurilor: renunta la ore suplimentare, la petreceri si taie benzina pentru manageri

Autor: Diana Tudor Stoica 28.08.2009

United Romanian Breweries Bereprod, companie care produce marcile de bere Tuborg si Carlsberg, a pus la punct un plan de reducere a costurilor cu 2,5-3 mil. euro care implica in special activitatea de productie, fara a afecta insa bugetul de marketing, considerat prioritar.



Shachar Shaine, presedintele URBB, a explicat ca in perioada de criza cheltuielile se impart in "must have" si "nice to have". In timp ce la categoria "must have" managerul URBB mentioneaza din start investitiile in publicitate si mentinerea echipei, lista "nice to have" a fost extinsa treptat de la inceputul acestui an.

"Publicitatea este un must have deoarece traim din marci. Tot in aceasta categorie intra si oamenii, deoarece ne-a luat mult sa construim echipa si nu vrem sa renuntam la ea", declara Shaine, 41 de ani.

Una dintre activitatile la care compania a renuntat anul acesta este petrecerea interna. "In fiecare an faceam o petrecere interna de 1 iunie. Acum doar am dat un mic cadou copiilor angajatilor si o felicitare", spune el. Aceasta este insa doar una dintre masurile luate de producatorul Carlsberg pentru a reduce costurile.

 "Ne-am axat pe eficienta. Acum exista o colaborare mai mare intre departamentele de vanzari, suply chain si fabrica. Planificam productia mult mai atent, folosind doar strictul necesar", spune presedintele URBB.

 

Bonus pentru productie

Astfel, in timp ce muncitorii din fabrica de bere au lucrat anul trecut inclusiv sambata si duminica in lunile de vara, in 2009 fabrica a functionat in doar 10% din weekenduri. De asemenea, schimbarea turelor de productie se realizeaza mult mai repede decat anul trecut, iar pauza de masa nu mai este luata de toti angajatii in acelasi timp, ci pe echipe, pentru a creste productivitatea si a reduce timpii morti. "Am realizat un sistem de bonusare cu care am inlocuit orele suplimentare. Daca reusesc sa produca mai mult decat in mod normal in intervalul unei ture, angajatii primesc intre 20 si 25% din salariul lor de baza, care este de 1.800 de lei", sustine Shachar Shaine.

 Tocmai pentru a motiva angajatii, langa liniile de productie sunt montate in prezent tabele si grafice pe care este reprezentata evolutia productiei. "Nu faceam acest lucru anul trecut", spune Shaine. De asemenea, langa fiecare linie de productie se afla un tabel pe care la fiecare final de tura sunt notate productia realizata, timpul necesar productiei si rata de eficienta pentru realizarea acesteia.

 

Taie din costurile de transport

Toate aceste masuri au fost gandite de la inceputul acestui an, cand managementul URBB a realizat un proiect cu 50 de masuri de reducere a costurilor, pentru fiecare dintre masuri fiind desemnat un responsabil.

Shaine sustine ca cea mai importanta masura de reducere a costurilor pentru un producator de bere vizeaza logistica si materia prima, 80% din materia prima necesara productiei URBB fiind importata. De aceea, producatorul a decis sa schimbe furnizorii la inceputul acestui an pentru a reduce costurile de transport. Ieftinirea materiei prime pe fondul crizei economice a ajutat, de asemenea, afacerile companiei.

"Criza te obliga sa pui sub semnul intrebarii lucruri care inainte nu le luai in seama desi erau exagerate. Asa ca atunci cand vom iesi din criza vom iesi cu o structura mai sanatoasa", explica presedintele producatorului de bere.

Optimismul producatorilor de bere, de la inceputul acestui an, s-a diminuat odata cu trecerea lunilor de vara care, potrivit lui Shaine, au adus scaderi mai mari decat cele inregistrate in lunile de iarna. Tocmai de aceea si estimarile URBB pentru finalul acestui an s-au schimbat. In timp ce la inceputul anului producatorul estima pentru 2009 un ritm de crestere de 20% al cifrei de afaceri, reprezentantii companiei previzioneaza acum un avans de doar 6-7%.

"Nu vom avea o cifra de afaceri mai mica decat cea obtinuta in 2008. Toate masurile de reducree a costurilor au fost luate pentru a obtine o performanta mai buna decat anul trecut", conchide Shachar Shaine.

 

Cum incearca Tuborg sa taie costuri de 3 mil. euro