Polonia conduce detasat plutonul iesirii din criza in Europa de Est: crestere de 1,1% in trimestrul doi

Autor: Andreea Neferu 30.08.2009

Economia Poloniei a avansat in trimestrul doi cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,4% comparativ cu primele trei luni ale anului, potrivit Biroului central de statistica de la Varsovia, scrie Warsaw Business Journal.

Polonia continua astfel sa fie singurul stat est-european care a reusit sa evite recesiunea, iar motivele pentru care economia Poloniei se mentine pe plus sunt cresterea exporturilor si a consumului. In primul trimestru al acestui an economia a crescut cu 1,9% comparativ cu perioada similara a lui 2008.

"Ceea ce este surprinzator este faptul ca reducerea volumului de investitii a fost mai mica decat estimasera economistii", a afirmat Andrzej Slawinski, membru al Consiliului de politica monetara al bancii centrale din Polonia.

Chiar daca usoara crestere a Produsului Brut Intern (PIB) reprezinta o surpriza pentru toti economistii, "in general, modificarile din structura PIB-ului au fost previzibile. Trebuie sa intelegem de asemenea ca evolutia pozitiva a comertului exterior nu se datoreaza neaparat exporturilor, ci unor restrictii puternice aplicate importurilor", a explicat Przemyslaw Kwiecien, economist-sef pentru casa de brokeraj X-Trade Brokers.

"Trebuie totodata mentionat faptul ca s-a inregistrat o crestere a PIB-ului in pofida unui declin substantial al stocurilor", a adaugat Kwiecien.

 

Crestere economica de 0,7% in 2009

Perspectivele la nivelul intregului an indica o usoara crestere economica de 0,7%, rata care se va mentine in 2010, daca cel mai pesimist scenariu va fi pus in scena, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski.

"Cresterea PIB nu va fi sub 0,7% in 2009, desi speram la mai mult. In 2010, cresterea economica va fi cel putin egala cu cea de anul acesta", a explicat Rostowski.

Anterior, guvernul de la Varsovia anuntase ca economia va inregistra anul acesta o modesta crestere de 0,2%, in timp ce 2010 urma sa aduca un avans de 0,5%.

"Ce a fost mai greu pare sa fi trecut la nivel economic", a afirmat Blazej Bogdziewicz, managerul fondului mutual detinut de creditorul Bank Zachodni. "Ceea ce s-a intamplat in trimestrul doi indica o evolutie buna, care ar putea ajuta pietele financiare sa posteze si pe viitor cresteri", a adaugat Bogdziewicz.

Acest an ar putea deveni al 14-lea an consecutiv de crestere pentru cea mai mare economie din Europa Centrala si de Est. Produsul Intern Brut al zonei euro insa a postat scaderi anuale inca din cel de-al patrulea trimestru al lui 2008.

 

Piata de capital si zlotul, in avantaj

Actiunile cotate la bursele din Polonia si zlotul au postat a doua saptamana consecutiva de crestere, dupa ce economia statului a confirmat o evolutie pozitiva in trimestrul doi. Indicele de referinta al bursei de la Varsovia, WIG20, a incheiat saptamana trecuta la 2.235,91 puncte, in crestere cu 0,1% fata de saptamana anterioara, in timp ce zlotul s-a apreciat cu 0,3% comparativ cu euro, pana la un raport de schimb de 4,0924 zloti per euro.

Actiunile companiilor locale s-au apreciat continuu, tranzactionandu-se in prezent la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, iar zlotul a castigat 8,9% in trimestrul al doilea, fiind cel mai bun performer intre monedele nationale din 25 de tari emergente analizate de Bloomberg.

Evolutia PIB-ului din perioada aprilie-iunie "accentueaza performantele economice ale Poloniei nu numai in context regional, dar si la scara mondiala, in conditiile in care o serie de tari emergente au continuat sa aiba cresteri negative si in trimestrul doi", a declarat Angus Halkett, specialist pe piete emergente pentru Deutsche Bank. "Mai mult, performantele zlotului vor fi influentate pe viitor de maniera pozitiva", a estimat Halkett.

 

Randamentele obligatiunilor guvernamentale urca

Dobanda obligatiunilor guvernamentale cu cupon zero si scadenta in ianuarie 2012 a crescut cu trei puncte de baza, pana la 5,07%, in timp ce obligatiunile cu scadenta la cinci ani au inregistrat un avans de pana la 5,63%, potrivit Bank Pekao din Varsovia. Guvernul de la Varsovia a incheiat cu Fondul Monetar International un acord prin care Polonia a primit o linie flexibila de creditare in valoare de 20,6 mld. dolari (14,4 mld. euro), menita sa protejeze economia si moneda nationala de criza creditelor.