Din 120 de proiecte de malluri mai sunt in picioare doar cinci, spune dezvoltatorul Gold Plaza din Baia Mare

Autor: Cristi Moga 31.08.2009

Compania maghiara Futureal are in constructie mallul Gold Plaza din Baia Mare, care va fi finalizat anul viitor, dupa investitii de 97 mil. euro.



Reprezentantii companiei maghiare Futureal, dezvoltatorul mallului Gold Plaza din Baia Mare, spun ca pe o raza de cateva judete nu se afla in constructie niciun alt mall, motiv pentru care proiectul aflat in constructie ar putea atrage vizitatori dintr-o zona mai ampla decat se credea initial.

"Sunt foarte putine dezvoltari acum in piata. Din 100-120 de proiecte anuntate, doar 3-5 au finantare si sunt in constructie. Asta inseamna ca ne creste catchment area (zona de adresare, acoperire - n.r.) deoarece nu doar ca nu se intampla nimic in oras (nu se construieste niciun alt mall - n.r.), dar nu se intampla nimic nici in zona de nord a tarii. Initial estimasem un public de 500.000 de oameni, dar de fapt sunt 1,2 milioane", considera Eran Socher, managing director al Futureal care mizeaza si pe vizitatori din Satu Mare sau din nordul judetului Salaj pentru a atrage in cadrul mallului cel putin 20.000 de persoane zilnic.

Gold Plaza este detinut in prezent de Futureal si de fondul de investitii Immoeast, compania maghiara avand o participatie de 20%, in timp ce austriecii detin restul actiunilor si ar urma sa cumpere proiectul integral in momentul finalizarii.

 

Multe pe hartie, putine pe santier

In Baia Mare au fost anuntate cel putin inca doua proiecte de centre comerciale - Atrium Center si Radius - insa lucrarile nu au fost incepute la niciunul dintre aceste proiecte.

"Finalizarea proiectului, din punctul de vedere al constructiei, ar putea avea loc la sfarsitul primului trimestru sau la inceputul celui de-al doilea trimestru al anului 2010. Termenul exact de deschidere ar putea fi intarziat in functie de cererea operatorului de hipermarket", a mai spus Socher.

Mallul este preinchiriat in proportie de 60% catre chiriasi precum Reserved, Cropp Town, Sprider, Cinema City, New Yorker sau Deichmann, ultimii doi semnand precontractele destul de recent. Semnarea contractului cu unul dintre operatorii de hipermarketuri cu care se poarta discutii ar creste si mai mult gradul de ocupare. Suprafata inchiriabila a mallului se va ridica la aproape 30.000 de metri patrati, iar agentul de inchiriere a proiectului este firma Colliers International.

Partenerul Futureal din acest proiect, fondul austriac de investitii Immoeast, si-a amanat o buna parte din investitiile din ultimul an si a iesit dintr-o serie de parteneriate, ca urmare a dificultatilor financiare pe care le-a intampinat.

 

Finantare de la MKB

"Proiectul Gold Plaza a mers inainte datorita increderii pe care o avem in aceasta locatie si faptului ca am reusit sa obtinem finantarea de 75-80% din investitie de la MKB. Pana in prezent, jumatate din investitie a fost finalizata, iar lichiditatile noastre au fost primele investite", spune Socher.

Randamentul proiectului Gold Plaza nu va fi unul exceptional, reiese din datele prezentate de oficialul Futureal.

"Tinta pentru chiriile ancorelor mari de imbracaminte este intre 12 si 18 euro/metrul patrat. Pentru chiriasii mai mici vorbim de 25-40 de euro/metrul patrat, iar media centrului comercial este la nivelul general al pietei, intre 18 si 22 de euro/metrul patrat", a mai spus reprezentantul Gold Plaza. In conditiile unei chirii medii de 20 de euro/metrul patrat lunar, veniturile anuale din chirii depasesc cu putin nivelul de sapte milioane de euro anual (in cazul unui grad de ocupare de 100%), ceea ce inseamna ca investitia de 97 de milioane de euro ar urma sa fie recuperata in 13-14 ani.

Centrele comerciale anuntate pe piata locala au picat unul dupa altul din lipsa de chiriasi si finantare, dar si din cauza faptului ca o parte din mallurile finalizate au rezultate mult sub asteptari. Elementul numarul unu in imobiliare, "locatia", a fost ignorata de o buna parte dintre dezvoltatori.

 

Batalia conceptelor

"Pana acum pe piata centrelor comerciale a fost o batalie a conceptelor. Toata lumea se gandea cum poti avea cel mai bun mall: unii ziceau ca sa fie primul din oras, altii spuneau ca cel mai mare este cel mai bun, dar 'ingredientul' amplasare a fost ignorat de multi dezvoltatori. Oamenii vor sa mearga la cumparaturi si sa se distreze in centru", apreciaza Socher de la Futureal.

In conditiile in care o serie de orase destul de mari nu au in prezent un centru comercial modern, segmentul de retail isi va relua dezvoltarea pe termen mediu.

"In regiune (Europa Centrala si de Est - n.r.) fiecare oras cu cel putin 50.000 de locuitori are cel putin un centru comercial, unele orase chiar doua, iar Romania nu trebuie sa faca exceptie. Cat de repede se va intampla acest lucru depinde de retaileri si de finantare", spune managerul israelian de 32 de ani, cu studii in drept finalizate la Oxford.

Compania Futureal este prezenta pe piata locala si printr-o divizie de dezvoltare rezidentiala, care construieste ansamblul Parcul Privighetorilor din nordul Capitalei, finantat de Alpha Bank.

Futureal Group este o companie controlata de familia Futo, principalul actionar fiind presedintele firmei Peter Futo. Portofoliul de proiecte aflate in dezvoltare se ridica la circa 1,3 miliarde de euro, potrivit site-ului de prezentare al companiei.