Locuintele din Romania s-au ieftinit cu pana la 40% in prima jumatate a anului - studiu

Ziarul Financiar 31.08.2009

Locuintele din Romania s-au ieftinit in primele sase luni ale anului cu procente intre 10 si 40%, in lei, respectiv o scadere a preturilor de 23% la cele vechi, si de 17% in ansamblurile noi, potrivit unui studiu al companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.

"Reducerea costurilor de constructie si cu forta de munca a permis dezvoltatorilor sa incerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piata a cumparatorilor. Scaderile preturilor in termeni reali (valoare in lei) la proprietati rezidentiale in primul semestru al anului s-au situat in intervalul 10-40%, in functie de locatie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraselor importante din tara, preturile apartamentelor vechi au coborat in medie cu 23%, iar ale celor noi cu 17%", se arata in studiul companiei.

Autorii studiului apreciaza ca preturile locuintelor s-au indreptat spre pragul de 60.000 de euro, odata cu inceperea programului "Prim Casa". "Proprietati scoase la vanzare cu preturi de 54-58.000 de euro au inregistrat o ajustare rapida in sus odata cu anuntarea demararii acestui program, in timp ce efectul invers, de scadere a preturilor pana in aceasta zona se inregistreaza preponderent la dezvoltatorii presati din punct de vedere financiar", se precizeaza in studiu.