Stirile zilei din Europa Centrala si de Est

Ziarul Financiar 02.09.2009

Economia Slovaciei a crescut in trimestrul al doilea cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, in conditiile in care semnalele care indica sfarsitul recesiunii in Europa de Vest au antrenat cresterea cererii pentru exporturile tarii, scrie Bloomberg. In raport cu anul trecut, PIB-ul Slovaciei s-a redus cu 5,3%, dupa un declin de 5,6% in primele trei luni ale anului, potrivit biroului de statistica de la Bratislava.

 

 

Operatorul aerian low-cost Wizz Air are in plan sa-si extinda operatiunile din Europa Centrala pentru a castiga cota de piata, dupa ce rivalul slovac SkyEurope a intrat in faliment, scrie Bloomberg. Wizz va creste numarul curselor dinspre Praga si poarta negocieri pentru lansarea unor zboruri cu destinatia Viena, potrivit purtatoarei de cuvant a companiei, Natasa Kazmer.

 

Economia polona se va extinde cel mai probabil cu 0,8% anul acesta, chiar daca guvernul de la Varsovia a anticipat o crestere de 0,2%, a declarat ministrul adjunct al economiei, Adam Szejnfeld, scrie Bloomberg. PIB-ul Poloniei s-a majorat cu 0,8% in primele trei luni ale anului si cu 1,1% in trimestrul al doilea.

 

MOL, cea mai mare companie energetica din Ungaria, anticipeaza ca veniturile vor creste anul viitor, in conditiile in care Europa de Est va iesi din criza iar subsidiara croata a companiei isi va incepe productia, a declarat directorul executiv al MOL, Gyorgy Mosonyi, scrie Bloomberg. "Rezultatul operational al companiei se va imbunatati in mod cert in 2010", a afirmat Mosonyi.

 

Piata imobiliara din Polonia a inceput sa se revigoreze in al doilea trimestru, scrie Warsaw Business Journal. Potrivit datelor publicate de dezvoltatorii imobiliari, vanzarile de apartamente si-au reluat evolutia pozitiva, in conditiile in care pretul mediu de vanzare in cele mai mari opt aglomeratii urbane din Polonia a urcat cu 2% fata de sfarsitul lui martie, pana la 6.920 de zloti (1.687 de euro) pe metrul patrat. 

 

Rusia a inceput sa iasa din criza, cu toate ca inca nu a reusit sa scape in totalitate de probleme, a declarat ministrul rus de finante Alexei Kudrin, scrie agentia de presa Itar-Tass. "Nu ar trebui sa majoram finantarea publica pentru stabilizarea economiei, intrucat deficitul bugetar ar putea creste sau am putea pierde din rezerve", a mai spus Kudrin.

 

Negocierile intre guvernul de la Kiev si Fondul Monetar International cu privire la alocarea celei de-a patra transe stipulate in acordul stand-by vor fi extrem de dificile, a declarat ministrul adjunct de finante din Ucraina, Valeriy Alioshin, scrie Kyiv Post. De asemenea, cele doua parti vor avea discutii cu privire la marimea datoriei publice aferente anului 2009, a mai spus Alioshin.

 

Salariul mediu din Cehia a urcat in al doilea trimestru cu circa 2-4%, potrivit unui sondaj realizat de agentia de presa CTK, scrie Prague Daily Monitor. Motivul din spatele acestei cresteri nu este o majorare reala a salariilor, ci mai degraba concedierea angajatilor cu venituri mai mici decat cele medii. In primul trimestru, salariul mediu a crescut cu 2,4%, pana la 22.941 coroane (896 de euro).

 

Compania sud-coreeana NexDisplay are in plan sa construiasca in Ungaria patru fabrici care sa produca ecrane LCD, in urma unei investitii ce se ridica la 30 mld. forinti (109,5 mil. euro). Partenerul ungar al companiei, firma Ketrax Hungary, a anuntat ca prima fabrica va fi gata pana in 2011 si va oferi locuri de munca pentru circa 600 de persoane.

 

Ungaria va mai primi din partea Fondului Monetar International (FMI) drepturi speciale de tragere (DST) in valoare de 240 mil. euro, cu ajutorul carora rezervele valutare ale tarii vor creste, scrie Portfolio.hu. La sfarsitul lunii august, Ungariei i-au fost alocate DST-uri in valoare de 840 mil. euro. DST-urile sunt alocate tarilor membre FMI in functie de cota-parte a fiecareia.