Petrom: Incercam sa facem fata acestei situatii de criza

Autor: Roxana Petrescu 03.09.2009

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, spune ca se asteapta ca pana la sfarsitul acestui an barilul de petrol sa oscileze in intervalul 65-75 de dolari, dar nu exlcude insa si posibile variatii speculative.

Ieri, barilul de petrol ajunsese la 68 de dolari, aproape dublu comparativ cu valoarea inregistrata la inceputul acestui an, dar mult mai mica in comparatie cu nivelul record de 147 de dolari atins in luna iulie a anului trecut. Petrom si-a asigurat prin intermediul instrumentelor de protectie impotriva riscului 40% din productia de petrol, operatiune care va fi extinsa si pentru anul 2010.

"Instrumentele de hedging pe pretul petrolului ne-au ajutat in primul semestru si am extins utilizarea acestor operatiuni si pentru 2010. Headgingul a fost facut atat de Petrom, cat si de compania-mama, OMV, pentru aproape 40% din productie", a spus Gheorghe. Aceste instrumente financiare au asigurat o treime din profitul net raportat de companie in prima jumatate a acestui an, care a fost in valoare de 923 milioane de lei (218,2 mil. euro), in scadere cu 45% comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut. Compania a inregistrat afaceri de 5,9 mld. lei (1,4 mld. euro), in scadere cu 28%.

"Incercam sa facem fata acestei situatii de criza si, totodata, sa fructificam oportunitatile pe care le identificam in piata", a mai precizat Mariana Gheorghe.

O linie strategica pe care compania a abordat-o este intrarea pe piata de energie prin constructia unei centrale de 860 MW, investitie de 500 de milioane de euro, precum si prin analiza mai multor proiecte pe segmentul de energii regenerabile.

Tot in legatura cu segmentul energetic, seful Petrom a mai precizat ca lipsa transparentei pietei si a modului in care este stabilit pretul reglementat atat pe partea de gaze naturale, cat si de energie electrica ii va tine la distanta pe noii jucatori care ar putea investi in capacitati de productie.

"La gaze insa sunt mai multe de facut decat la energie electrica. Exista inca discriminare intre producatorii interni si cei externi prin sugerarea, destul de imperativa, de catre ANRE a unor preturi de furnizare a productiei interne", a mai precizat Mariana Gheorghe in cursul zilei de ieri. In prezent, pretul la gazele importate este aproape dublu in comparatie cu cel reglementat pentru cei doi producatori locali, Petrom si Romgaz.

Potrivit acesteia, pentru ameliorarea actualei situatii nu este vorba de implementarea unor noi strategii, ci de aplicarea a ceea ce s-a hotarat in acest domeniu la nivel european.

Petrom face parte din grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51% din actiunile companiei. Statul controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%.

Restul actiunilor, reprezentand un pachet de 8,24%, sunt listate la BVB.