Vagoanele lui Burci fac 1,1% din exporturile tarii

Autor: Adrian Cojocar 03.09.2009

Omul de afaceri Cristian Burci, proprietarul International Railway Systems (IRS), unul dintre cei mai mari producatori de vagoane din Europa, spune ca grupul pe care-l conduce a ajuns sa contribuie cu circa 1,1% la exporturile Romaniei in conditiile in care productia se indreapta aproape integral la export.

Burci estima ca afacerile grupului vor stagna anul acesta la 400 mil. euro, dupa ce in 2008 au urcat cu 32%. Exporturile Romaniei au scazut in primele sase luni din acest an cu 20% in euro, la 13,5 mld. euro. IRS produce 3% din vagoanele la nivel mondial si cuprinde cei mai mari constructori de material rulant autohtoni, respectiv Astra Vagoane Arad, Meva Dr. Turnu-Severin, Romvag Caracal, SMR Bals, la aceasta din urma detinand un pachet de 16,5%. Din grup mai fac parte firma Servtrans Invest, cel mai mare transportator feroviar privat din Romania, constructorul de nave Severnav Dr. Turnu-Severin, firma de constructii ICIM Arad si altele.

ArcelorMittal Galati, unul dintre marii exportatori are o pondere de circa 3,8% in totalul exporturilor Romaniei, si a avut anul trecut afaceri de 1,8 miliarde de euro.