Acum un an gigantii Fannie si Freddie erau salvati de la colaps de stat

Autor: Andreea Neferu 07.09.2009

In urma cu un an, pe 8 septembrie 2008, autoritatile americane in frunte cu secretarul Trezoreriei Henry Paulson hotarasera nationalizarea gigantilor ipotecari americani Fannie Mae si Freddie Mac, afectati de cel mai pronuntat declin al pietei rezidentiale de la Marea Criza economica din anii '30 pana in prezent.

Guvernul de la Washington prelua controlul asupra celor doi piloni ai pietei ipotecare americane, dupa ce in urma unor anchete s-a descoperit ca cele doua institutii au utilizat metode contabile care le-au "umflat" capitalul. Secretar al Trezoreriei americane in acea vreme, Henry Paulson spunea ca este nevoit sa nationalizeze cele doua companii de finantare in domeniul ipotecar pentru a pune capat crizei de incredere in sistemul financiar.

La inceputul lui septembrie anul trecut, Fannie si Freddie detineau sau garantau aproape jumatate din creditele ipotecare in valoare de 12.000 mld. dolari (8.410 mld. euro) din Statele Unite.

In perioada iulie-august 2008, temerile legate de capitalul Fannie si Freddie au impins costurile de finantare ale celor doua institutii pana la niveluri record si au dus la prabusirea actiunilor acestora. Fannie a inregistrat in ultimele doua luni de vara din 2008 un picaj de 66% pe bursa newyorkeza, in timp ce titlurile Freddie s-au depreciat cu 69%.

Guvernul a realizat injectii periodice de capital prin achizitionarea de actiuni preferentiale convertibile.

De atunci, lucrurile nu au mers in directia cea buna pentru Fannie Mae, care a afisat pierderi nete de 14,8 mld. dolari (10,4 mld. euro) in trimestrul al doilea al lui 2009, in timp ce Freddie a inregistrat in aceeasi perioada un profit net de 768 mil. dolari (538 mil. euro), anuntand ca nu mai are nevoie de bani de la autoritatile americane. La polul opus, gigantul Fannie a cerut din nou ajutorul statului, desi pierderile inregistrate au fost mai reduse decat cele de 23,2 mld. dolari (16,3 mld. euro) din primele trei luni ale lui 2009, dar le-au eclipsat pe cele din aceeasi perioada a anului trecut, de 2,3 mld. dolari (1,6 mld. euro).

Fannie si Freddie au devenit din ce in ce mai importante la nivelul sistemului financiar american incepand cu 2007, dupa ce criza financiara a inghetat practic piata creditelor.