Masura disperata: Ucraina va interzice creditele in valuta. Cum comentati?

Autor: Cristina Rosca 07.09.2009

Banca centrala a Ucrainei va interzice complet imprumuturile in valuta pentru companii si persoane fizice in incercarea de a reduce presiunile asupra monedei nationale, grivna, potrivit publicatiei Kommersant din Ucraina, care citeaza un oficial din cadrul bancii a carui identitate este pastrata sub protectia anonimatului, scrie Bloomberg.

Banca nationala a Ucrainei (NBU) doreste ca institutiile financiare sa stopeze creditarea in valuta atat catre companii, cat si catre persoanele fizice, potrivit unui oficial al bancii. "In cazul unei solutii temporare, unele tipuri de credite sunt mentinute, insa daca decizi sa elimini creditarea in valuta, atunci cel mai bine este sa elimini toate tipurile de credite", atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, a confirmat un oficial al bancii centrale.

Banca centrala nu a specificat data la care decizia va intra in vigoare, insa aceasta problema este controlata de directorul executiv responsabil pentru politica monetara Anatolia Balyuk. "Probabil in curand", a adaugat oficialul in legatura cu momentul cand aceasta masura va deveni oficiala.

Masura cu doua taisuri

NBU s-a aratat, de asemenea, dispusa sa ofere credite in grivna bancilor pentru a le "despovara" de depozitele lor in valuta. Bancherii nu se arata impotriva tranzitiei catre creditare doar in moneda nationala, cu toate acestea, se tem ca initiativa bancii centrale va reduce ratele dobanzii la depozitele in valuta, fapt ce va provoca o retragere masiva de fonduri, ce va conduce tot la o devalorizare a monedei nationale.

"Cand unul dintre bancheri s-a aratat indignat si a intrebat: 'Ce vom face cu depozitele in valuta daca nu putem oferi credite?', responsabilul pentru politica valutara a replicat ca se vor realiza swap-uri (acorduri contractuale bilaterale in sectorul financiar potrivit carora cele doua parti sunt de acord sa interschimbe instrumente financiare sau bani)", conform oficialului bancii centrale.

Institutia a inceput sa "lupte" impotriva creditelor in monede straine dupa ce criza a provocat o devalorizare puternica a grivnei, care a pierdut 60% din valoarea sa. In octombrie 2008, NBU a stabilit ca bancile nu vor acorda credite in valuta decat rezidentilor care au venituri in valuta.

Valuta pentru tratamente si studii

In luna iunie a acestui an, Parlamentul a adoptat o lege ce confirma interzicerea creditarii in valuta. Imprumuturile in alta moneda decat grivna eru acordate doar celor care doreau sa isi plateasca anumite tratamente medicale si studiile in strainatate. In cazul companiilor, pentru a putea contracta credite in valuta, acestea trebuia sa aiba venituri in valuta.

Interzicerea totala a creditarii in valuta se va dovedi insa neprofitabila in acest moment din cauza depozitelor in monede straine. Potrivit NBU, in luna august volumul de noi depozite a fost de doar 2,07 mld. grivna (162 mil. euro). In conditiile in care decizia bancii centrale va intra in vigoare, bancherii estimeaza o retragere masiva a depozitelor.

Pentru ca depozitele in valuta nu vor putea fi echilibrate prin credite, bancile vor fi nevoite sa reduca semnificativ ratele dobanzii, fapt ce va conduce la o reducere a acestora.

Si ungurii s-au gandit la aceasta masura

Ucraina nu este insa primul stat care pune problema unei astfel de masuri. Ungaria, prin intermediul bancii centrale, discutase cu creditorii comerciali pentru a stabili o serie de reguli care sa limiteze creditarea in valuta. La nivel general, creditele in valuta acordate in Ungaria reprezentau in luna iunie 60% din totalul creditelor, dublu fata de nivelul din Polonia, si superior nivelului statelor din regiune. Ungaria se confrunta cu riscul ca atat persoanele fizice, cat si companiile imprumutate in valuta sa nu isi poata achita creditele, dupa ce forintul se depreciase puternic in raport cu moneda euro la inceputul anului.