Schimbare in imperiul lui Calburean: Cum a ajuns Condmag mai valoroasa decat Dafora, actionarul sau majoritar

Autor: Adrian Cojocar 08.09.2009

Criza a facut din constructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI) compania fanion a lui Gheorghe Calburean, dupa ce aceasta a depasit cu circa 50% in valoare firma care l-a consacrat pe omul de afaceri si in care el a investit sume uriase, Dafora Medias (DAFR).



In prezent, Condmag Brasov este evaluata pe Bursa la circa 93,9 mil. lei (22,3 mil. euro), incluzand majorarea de capital care tocmai s-a incheiat, in timp ce Dafora Medias are o capitalizare de numai 60,7 mil. lei (14,4 mil. euro). Aceasta in ciuda faptului ca Dafora o controleaza practic pe cea dintai, cu o detinere de 44,64% din actiunile Condmag Brasov, evaluata pe Bursa la 41,9 mil. lei (aproape 10 mil. euro).

In vara anului 2007, pe maximele bursei, Dafora avea o valoare bursiera de 483,9 mil. lei (circa 142 mil. euro), iar Condmag era evaluata la 275,2 mil. lei (80,9 mil. euro).

Situatia s-a schimbat insa dupa ce titlurile firmei de foraj si constructii au inregistrat una dintre cele mai mari scaderi de pe Bursa anul trecut, cu o depreciere de circa 40 de ori fata de nivelul maxim atins in 2007.

Totodata, pe revenirea pietei din acest an, actiunile Dafora s-au apreciat cu circa 56%, in timp ce titlurile Condmag au urcat cu 72% de la inceputul lui 2009.

Condmag a facut profit de 10 ori mai mare ca Dafora

"Condmag a luat-o inaintea Dafora datorita rezultatelor de pe primul semestru al acestui an, cand afacerile s-au dublat, in timp ce la Dafora au scazut si profitul este mult mai mic. O parte din activitatea Dafora este legata de sectorul de constructii, unde a fost un recul puternic, in timp ce Condmag pare ca nu a fost afectata de criza, fiind unul dintre putinii furnizori in domeniu", spune Mihai Mandrutiu, analist la firma de brokeraj Interdealer Capital Invest.

Cifra de afaceri a Condmag a urcat de doua ori in primele sase luni, pana la un nivel de 118,9 mil. lei, iar profitul net s-a majorat cu 75% in aceeasi perioada, pana la 11,3 mil. lei.

De cealalta parte, afacerile Dafora au cazut cu 36% in primul semestru, la 76,3 mil. lei, iar profitul net al companiei s-a redus drastic, la 1,1 mil. lei.

Reprezentantii companiei spun ca scaderea profitului a venit pe fondul declinului sever al pietei energetice si de constructii, cele doua domenii principale pe care se axeaza Dafora, si ca acesta a fost afectat de cheltuielile financiare, in ciuda faptului ca la nivel operational profitabilitatea a crescut.

"Si perspectivele de piata sunt mult mai bune in cazul Condmag odata cu inceperea proiectului Nabucco. Dafora detine si un pachet important la Condmag, insa pe bursa din Romania investitorii au fost invatati sa nu se uita la rezultatele consolidate. Daca Condmag ar da dividende, aceasta ar fi singura modalitate prin care Dafora ar putea beneficia de profitul acesteia", spune Mandrutiu.

El a precizat ca un alt aspect pentru care Dafora este evitata de investitori il reprezinta gradul mare de indatorare, fata de cel al constructorului de magistrale detinut de Calburean, astfel ca multi investitori prefera sa cumpere actiuni la Condmag, desi, spune el, in cazul unui faliment al Dafora aceasta nu ar putea rezista de una singura.

La inceputul anului a existat chiar o cerere de insolventa din partea firmei Casertyna Design SRL pentru compania de foraj petrolier, cu privire la o datorie de 36.800 de lei, care s-a rezolvat insa.

Licitatia ce a avut loc pe data de 24 august pentru forarea a 22 de sonde, in valoare de 51,4 mil. lei (36 mil. euro), organizata de producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, ar putea fi o gura de oxigen pentru Dafora Medias, cea mai mare companie de foraj locala.

Potrivit reprezentantilor Romgaz, rezultatul acestei licitatii se va cunoaste in termen de circa o luna de zile, dupa analizarea dosarelor depuse la acea data.

Dafora s-a indatorat ca sa cumpere Condmag

In 2007, un an in care Bursa inregistra maxime istorice, Dafora Medias a cumparat de la Hadarean Pompei si alti actionari o participatie de 43,65% din actiunile Condmag, in urma unor tranzactii de circa 20 mil. euro.

Totodata, Dafora a realizat in ultimii doi ani investitii importante, care s-au ridicat la peste 16 mil. euro in 2007 si la circa 20 mil. euro anul trecut.

Pe fondul acestei achizitii si investitiilor in echipamente realizate de Dafora, datoriile companiei aproape s-au triplat, ajungand la finele anului trecut la 301 mil. lei (75 mil. euro), comparativ cu 112,6 mil. lei (circa 29 mil. euro), valoarea acestora la sfarsitul anului 2006.

De altfel, scaderea profitului inregistrat de Dafora a fost cauzata in mare parte si de datoriile mari, in conditiile in care dobanzile au crescut pe fondul crizei, iar deprecierea leului a condus la pierderi din curs la conversia datoriilor in valuta.

De cealalta parte, datoriile totale ale Condmag se cifrau la 31 decembrie 2008 la 51,2 mil. lei (12,8 mil. euro), de sase ori mai mici decat ale companiei care o controleaza.

Calburean intentiona sa investeasca si la Condmag circa 25 mil. euro in decursul a trei ani de zile, insa acele investitii nu s-au mai realizat, astfel ca pierderile financiare sunt nesemnificative in cazul constructorului de magistrale.

Condmag a atras in acest an de la investitori circa 1,4 mil. euro, in urma unei operatiuni de majorare de capital, cea mai mare parte a banilor fiind adusi tot de Dafora, care detine o participatie de control in companie. Dafora nu a mai realizat o majorare de capital din anul 2007, cand a strans circa 94 mil. lei (27 mil. euro), sume care au finantat achizitia Condmag Brasov.