Guvernul spera sa aduca la buget 1 mld. lei in 2009 din restructurarea agentiilor si zilele libere fara plata. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 08.09.2009

Numarul agentiilor guvernamentale va fi redus la jumatate, de la 223 la 112, vor fi restructurate 9.466 de posturi, iar veniturile proprii ale agentiilor vor intra la buget, potrivit premierului.



Premierul Emil Boc a declarat ca in jur de un miliard de euro, bani gestionati de diverse agentii, vor fi inclusi in bugetul de stat si gestionati potrivit interesului general, "si nu interesului particular al unor agentii care sa-si cumpere barci, limuzine, automobile de lux sau sa cumpere alte sedii luxoase, indiferent daca era voie sau nevoie".

Prin reducerea costurilor, ce vor fi asumate in Parlament, precum zile libere fara plata, reorganizarea agentiilor si limitarea cumulului salariu-pensie, Guvernul estimeaza ca va obtine in 2009 un plus de 954,4 mil. lei la bugetul consolidat, prognoza pentru urmatorii ani fiind insa mai redusa.

Estimarile se bazeaza pe o reducere de venituri la bugetul consolidat de 617,2 mil. lei corelata cu o diminuare a cheltuielilor de 1,5 mld. lei, reprezentand doar cheltuieli de personal. Autoritatile urmaresc reducerea cheltuielilor bugetare si sprijinirea mediului de afaceri, masurile fiind incluse in legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si FMI.

Reducerea cheltuielilor bugetare se doreste a fi realizata prin reorganizarea autoritatilor si institutiilor publice, reducerea cheltuielilor de personal in cadrul autoritatilor si institutiilor publice, consolidarea disciplinei financiare in cadrul regiilor autonome si companiilor cu capital de stat si limitarea posibilitatii de cumul al pensiei cu salariul.

Pentru sustinerea mediului de afaceri si consolidarea capacitatii acestuia de a depasi dificultatile financiare masurile identificate de autoritati sunt scutirea profitului investit in echipamente tehnologice, stimularea innoirii parcului national auto, inclusiv a celui destinat lucrarilor agricole si facilitarea accesului la finantarea acordata beneficiarilor din sectorul agricol si alimentar.

Pentru diminuarea cheltuielilor, in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar. Ajustarea va trebui sa fie realizata prin aplicarea uneia din urmatoarele masuri: sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare, sa reduca programul de lucru, sa dispuna o masura ce combina alternativele precizate anterior sau alta masura cu efect echivalent.

Modalitatea de aplicare a masurilor precizate se va stabili cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor. In lipsa acordului sau in cazul in care, urmare a optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut.

"Din perspectiva sociala, proiectul va atrage reducerea unui numar substantial de posturi din sistemul bugetar (la nivelul administratiei publice centrale si locale, a regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat), limitand, astfel, efortul contribuabililor in sustinerea aparatului administrativ", se arata in document.

Guvernul arata in acelasi timp ca la promovarea deciziilor privind acordarea de zile libere fara plata, compensarea muncii suplimentare cu ore libere, extinderea perioadei pentru plata primei de concediu si reducerea unor indemnizatii au fost atent considerate standardele constitutionale si conventionale in materia respectarii drepturilor fundamentale, in special a dreptului la munca.

Concret, cheltuielile de personal vor scadea cu 1,5 mld. lei in 2009, cu 218,8 mil. lei in 2010, cu 228,8 mil. lei in 2011, cu 240,7 mil. lei in 2012 si cu 253,8 mil. lei in 2013, cu o medie a celor cinci ani de 502,8 mil. lei.

In ceea ce priveste masura privind cumulul pensiei cu salariul legea mentioneaza ca beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau asimilate acestora pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Pentru disciplinarea financiar-bugetara a unor operatori economici din sectorul public, de genul regiilor autonome si companiilor nationale, politicile salariale vor fi instituite la nivel de lege, fiind stabilite si termene pentru prezentarea de catre acestia a bugetelor de venituri si cheltuieli catre ministere.