Semestru dificil: jumatate din marii asiguratori au mers pe scadere

Autor: Angela Placinta 08.09.2009

Patru companii din top zece au reusit insa sa raporteze cresteri de doua cifre, in conditiile in care piata a urcat cu numai 6%.



Mai mult de jumatate din marii asiguratori de pe piata locala au inregistrat scaderi ale afacerilor in primul semestru din acest an, in principal din cauza declinului vanzarilor de masini noi in leasing, care aduceau mult business pe segmentul de asigurari auto Casco.

Pe primul loc pe piata de asigurari (generale si de viata) se afla dupa primul semestru Allianz-Tiriac, cu un volum de prime brute subscrise de 676 mil. lei (161,3 mil. euro), in scadere usoara, cu 3%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Allianz-Tiriac a revenit pe prima pozitie si pe piata de asigurari generale, loc pe care urcase in primul trimestru Omniasig. La sfarsitul lunii iunie, insa, Omniasig s-a clasat pe locul doi atat pe piata totala de asigurari (generale si de viata), cat si pe segmentul de asigurari generale, cu afaceri de 596 mil. lei (142,2 mil. euro), cu 3% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Astra, companie a omului de afaceri Dan Adamescu, a urcat o pozitie in clasamentul asiguratorilor pe total piata, ajungand pe locul trei, cu afaceri totale de peste 411 mil. lei (98,2 mil. euro). In primul trimestru aceasta pozitie era ocupata de Asirom, care, potrivit estimarilor ZF, a coborat pe locul patru. Asirom nu si-a publicat rezultatele financiare in primul semestru. Avand in vedere ca in primul trimestru compania a raportat o scadere de 13% a afacerilor, volumul estimat pentru primele sase luni este de 361 mil. lei (86 mil. euro), cu 10% sub nivelul din primele sase luni din 2008.

Pe de alta parte, printre asiguratorii care au raportat cresteri de doua cifre ale primelor brute subscrise se numara Astra, BCR Asigurari, Generali si EuroIns (fosta Asitrans).

"In septembrie anul trecut, cand am vazut ca vine criza, am decis sa mergem puternic pe retail. Ne-am dezvoltat foarte mult pe partea de asigurari RCA datorita tarifelor si colaborarii foarte bune cu brokerii. La sfarsitul primului semestru asigurarile RCA au ajuns sa aiba o pondere de 80% in primele brute subscrise, dar in ultimele doua luni am majorat tarifele si am redus ponderea RCA la 60%", explica Andrei Gluvacov, directorul general adjunct al EuroIns, cresterea de 250% inregistrata in primul semestru, cea mai mare de pe piata.

Asigurarile RCA si cele auto Casco le aduc cele mai mari daune asiguratorilor, iar pe multi ii duc pe pierdere. "Daunele au fost pana acum la un nivel acceptabil, au crescut mai lent decat subscrierile. Am avut pierdere in primul semestru in primul rand din cauza cresterii subscrierilor, pentru ca am majorat rezervele tehnice", mai spune Gluvacov.