Din zece au ramas trei: HSBC, Deutsche Bank si Eurobank vor vinde eurobondurile

Autor: Claudia Medrega 08.09.2009

Gigantii bancari HSBC si Deutsche Bank, unii dintre putinii jucatorii mondiali care au rezistat crizei financiare, si banca elena EFG Eurobank au fost selectati de Finante ca lead-manageri pentru emisiunea de eurobonduri care urmeaza sa fie lansata.

"Emisiunea de euroobligatiuni are o valoare indicativa cuprinsa intre 500 mil. euro si 1.500 mil. euro, valoarea finala a emisiunii urmand fi stabilita in functie de conditiile existente in piata si de necesitatile de finantare ale bugetului de stat", potrivit Ministerului Finantelor.

Lead-managerii selectati pentru aceasta emisiune vor consilia statul in scrierea prospectului emisiunii, stabilirea conditiilor in care obligatiunile vor fi emise si vor cauta investitori. Practic cele trei institutii financiare selectate vor asigura plasarea si distributia emisiunii de euroobligatiuni catre investitori. Din cele trei grupuri financiare selectate doar EFG Eurobank are filiala in Romania.

Grecii sunt investitori traditionali in eurobonduri emise de Romania, in vara anului 2008 subscriind circa 30% din suma. EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a plasat, luni, obligatiuni negarantate de guvern in valoare de 500 mil. euro catre investitori internationali si locali, managerii tranzactiei fiind Deutsche Bank, Goldman Sachs International si J.P. Morgan.

De obicei comisionul negociat este in jur de 1%, astfel ca bancile selectate pot ajunge la castiguri de pana la 15 mil. euro.

Ministerul Finantelor Publice a primit oferte de participare de la 23 de banci internationale pentru a fi selectate ca intermediari ai emisiunii de euroobligatiuni, in valoare de pana la 1,5 mld. euro si o maturitate intre 5 si 10 ani. Pentru etapa finala au fost selectate zece banci, lupta pentru desemnarea administratorilor dandu-se intre HSBC, Barclays Capital, Citibank, Deutsche Bank, Credit Suisse, Erste Bank impreuna cu BCR, EFG Eurobank Ergasias impreuna cu Bancpost, Société Générale, UniCredit si ING.

Emisiunea de eurobonduri lansata in vara anului trecut, prin care au fost atrase 750 mil. euro pe zece ani, a fost intermediata de trei banci in calitate de lead-manager: UBS, CSFB si EFG Eurobank. De asemenea, Erste Bank, Alpha Bank, National Bank of Greece si Dexia au fost desemnate co-lead manager. Cooptarea co-lead manager s-a bazat pe angajamentul de a subscrie o suma importanta atat in nume propriu, cat si pentru baza de clienti, fara a primi vreun comision.

Anul trecut, rata de referinta (mid swap rate) a fost de 4,99% in ziua in care Romania a iesit pe piata, prima de risc pentru Romania a coborat la 170 de puncte, dobanda anuala fiind stabilita la 6,5%. Finantele ar putea profita de un episod de perceptie pozitiva reflectat prin evolutia cotatiilor CDS-urilor - costul asigurarii impotriva riscului de default - pentru a lansa emisiunea de eurobonduri.

Mid swap este 2,69% pe cinci ani si 3,46% pe 10 ani, iar cotatiile CDS sunt 274 de puncte si, respectiv, 267 de puncte. In aceste conditii, dobanda la care s-ar putea imprumuta Romania daca ar iesi acum pe pietele externe ar fi in jur de 6 - 6,6%.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat agresiv in acest an, atragand aproximativ 50 mld. lei de pe piata interna, la care s-a adaugat un imprumut de 1,2 mld. euro de la 8 banci locale, o emisiune de titluri in euro de 447 mil. euro si prima transa de la Comisia Europeana de 1,5 mld. euro.