Videanu: Dupa discutiile privind bugetul pe 2010, vedem daca avem bani pentru reactoarele 3 si 4

Autor: Roxana Petrescu 08.09.2009

Adriean Videanu, ministrul economiei, spune ca dupa finalizarea discutiilor privind proiectul de buget pentru anul 2010 se va decide daca statul roman are sau nu fondurile necesare pentru sustinerea participatiei de 51% in proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda. Valoarea reactoarelor este de 4 mld. euro, iar statul ar trebui sa contribuie cu 2 mld. euro pentru a-si sustine participatia.

"La stabilirea bugetului pentru anul 2010 se va discuta si problema reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Va trebui sa luam o decizie. Ori ne asumam participatia pe care o avem acum, ori renegociem, dar in orice caz trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste posibilitatea financiara a statului roman pentru sustinerea acestei investitii. Luam in calcul si reducerea participatiei", a declarat Videanu. Initial, statul roman detinea 20% din compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4, ulterior ajungand la 51% dupa negocierile purtate cu toti cei sase investitori straini: CEZ (Cehia), GDF SUEZ (grup franco-belgian), Enel (Italia), RWE Power (Germania), Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania.

In ceea ce priveste cele doua companii energetice integrate, care vor regrupa majoritatea activelor de productie de energie existente, dar vor prelua si filialele Electrica neprivatizate, Videanu spune ca acestea vor deveni operationale la inceputul anului viitor. Pana atunci, ministerul va organiza o licitatie in vederea alegerii unui consultant pentru identificarea celor mai bune modalitati de finantare a celor doua companii.

"Voi insista pentru privatizarea managementului celor doua companii. Chiar eu voi propune acest lucru", a precizat Videanu, adaugand ca acest lucru va crea si concurenta intre cele doua companii, dar va asigura si continuitatea la nivel decizional in ceea ce priveste dezvoltarea acestora.

Videanu a mai precizat ca la sfarsitul acestei luni va avea o intalnire la Bucuresti cu reprezentantii Gazprom si ca azi reprezentantii Transelectrica vor pleca intr-o delegatie la Moscova pentru a discuta posibilitatea dezvoltarii mai multor proiecte de cooperare cu partea ruseasca. Ministrul a mai precizat ca anul acesta Romania nu va avea probleme in ceea ce priveste alimentarea cu gaze in cazul in care vor mai exista intreruperi ale importurilor din Rusia pentru ca deja s-au facut inmagazinari suficiente de gaze precum si stocuri de pacura si de carbuni.

In ceea ce priveste pretul la utilitati, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a declarat ca pretul la energie electrica si la gaze va ramane nemodificat pana la sfarsitul anului.