Zece malluri din provincie au incasat aproape 60 de milioane de euro intr-un an

Autor: Cristi Moga 09.09.2009

Un numar de zece dintre cele mai importante centre comerciale care au functionat pe toata perioada anului 2008 in diferite orase din tara au inregistrat venituri din chirii de 59 de milioane de euro pe parcursul anului trecut, in conditiile in care scaderea chiriilor a inceput sa se simta doar de anul acesta.



Proprietarii a zece centre comerciale din afara Capitalei au incasat anul trecut in medie 24-25 euro lunar din exploatarea acestor proiecte (chirii, taxe de administrare, venituri din publicitate), reiese dintr-o analiza a Ziarului Financiar asupra rezultatelor financiare ale companiilor care administreaza aceste proiecte.

Astfel, cele zece malluri analizate au inregistrat anul trecut venituri totale de 59 de milioane de euro, in conditiile in care suprafata inchiriabila a acestor proiecte este de circa 200.000 de metri patrati. Media incasarilor ia in calcul un grad de ocupare de peste 95%, inregistrat de majoritatea mallurilor pe parcursul anului trecut.

"Din veniturile de 24-25 de euro/metrul patrat lunar, aproximativ 5 euro reprezinta service charge-ul (taxa de administrare - n.r.), 1 euro este marketing fee-ul (taxa de promovare), iar alte venituri pot fi obtinute din publicitatea oferita in interiorul sau pe peretii exteriori ai mallului", explica Monica Barbu, vicepresedinte al firmei de consultanta imobiliara The Advisers/ Knight Frank.

Cele mai mari venituri le-au inregistrat cele mai mari malluri analizate, si anume proiectele Iulius Mall din Timisoara si Cluj ale omului de afaceri Iulian Dascalu, care a incasat 27 de milioane de euro din inchirierea acestor proiecte.

Un alt om de afaceri din regiunea Moldovei, bacauanul Ovidiu Budeanu, a incasat 6,7 milioane de euro din exploatarea mallului Arena din Bacau, in timp ce bihoreanul Alexandru Mudura a inregistrat o cifra de afaceri de cinci milioane de euro din inchirierea proiectului Lotus Market din Oradea.

Malluri in afara Capitalei detinute de oameni de afaceri romani mai sunt in Targu-Mures (Mures Mall) si in Alba-Iulia (Mall Alba), proprietarii acestor proiecte incasand 3,4 milioane de euro, respectiv 3,3 milioane de euro din centrele comerciale aflate in Ardeal.

"Pentru veniturile din acest an trebuie sa luam in calcul mai multi factori care le vor influenta: majoritatea dezvoltatorilor au operat reduceri de chirii pentru 3-6 luni, care pot ajunge la 30-40% pentru o parte dintre retaileri. In acelasi timp, rata de colectare a chiriilor a fost mai slaba fata de anul trecut, ca urmare a problemelor pe care le inregistreaza o serie de retaileri. In plus, per total si gradul de ocupare este mai redus fata de anul trecut", apreciaza si Georgiana Andrei, senior broker in cadrul departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

In ceea ce priveste strainii care au malluri prin tara, olandezii de la ING Real Estate au incasat 4,9 milioane de euro din inchirierea proiectului Felicia din Iasi, oras in care Equest Balkan Properties a incasat 3,1 milioane de euro din exploatarea proiectului Moldova Mall, aflat in centrul orasului.

Portughezii de la Sonae Sierra au incasat 4,1 milioane de euro la River Plaza Ramnicu-Valcea, mall pe care au platit 42 de milioane de euro, in timp ce britanicii de la Carpathian au avut venituri de 1,6 milioane de euro din inchirierea MacroMall.

Analiza nu a luat in calcul centrele comerciale deschise pe parcursul anului trecut, aproximativ 15 in afara Capitalei, si nici proiectele pentru care administratorii nu au depus datele financiare pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, printre care Polus Center din Cluj sau Euromall Pitesti.