Fondurile de pensii cresc plasamentele in titluri de stat si actiuni

Autor: Angela Placinta 10.09.2009

Administratorii isi cresc investitiile in titluri de stat in detrimentul obligatiunilor corporative, dupa ce ultimele au inceput sa ofere randamente mult mai reduse fata de acum cateva luni.



Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), care administreaza contributii in valoare de peste 430 de milioane de euro de la clienti, si-au majorat plasamentele in titluri de stat si actiuni in luna august, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Astfel, daca in iulie ponderea investitiilor in titluri de stat si obligatiuni municipale era de 57% din total, la sfarsitul lunii august aceasta a urcat la 61%. In acelasi timp, s-a redus ponderea plasamentelor in obligatiuni corporative, de la 23% in iulie la 20,5% luna trecuta, pe fondul scaderii randamentelor acestor instrumente la nivelul celor asigurate de titlurile de stat.

Ponderea investitiilor in actiuni a urcat la 6,1%, fata de 5% in iulie si 3,7% in iunie. Astfel, pentru prima data ponderea actiunilor in portofoliile fondurilor a depasit-o pe cea a depozitelor bancare, acestea reprezentand doar 4,7% din totalul investitiilor, fata de 5,8% in iulie si 7,6% in iunie.

Fondurile de pensii au o politica investitionala foarte asemanatoare, majoritatea mizand pe titluri de stat si obligatiuni corporative. "Niciun administrator nu se poate hazarda sa-si asume alocari foarte diferite de piata. Noi avem stipulata prin norme garantia relativa si niciun administrator nu poate fi sub aceasta rata de rentabilitate patru trimestre consecutiv", explica Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, care administreaza al doilea fond ca marime de pe piata, cu peste 1,2 milioane de clienti.

"Aceasta face ca fiecare dintre administratori sa isi administreze portofoliul in functie de cel al concurentei, pentru ca orice pozitie foarte diferita de cea a concurentei aduce riscul major de pierdere a fondului si niciun administrator nu-si doreste acest lucru. Probabil ca am avea un comportament unitar si fara garantia relativa, pentru ca este un domeniu la inceput si toti avem o abordare conservatoare", mai spune Boboc.

Fondul cu cea mai mare pondere a investitiilor in titluri de stat este OTP - aproape 85%, in timp ce Allianz-Tiriac a mizat cel mai putin dintre toti pe acest instrument - circa 57%. "Jucatorii mari influenteaza mai mult randamentul mediu ponderat al pietei si atunci ei sunt cei care dau tonul investitiilor."

In ceea ce priveste investitiile in actiuni listate, de care administratorii s-au ferit multa vreme din cauza volatilitatii ridicate a bursei, cea mai mare pondere se regaseste la fondul ING - 9,4%, iar cea mai redusa la Aviva - 0,13%, in timp ce fondul KD (aflat in proces de fuziune cu fondul Bancpost) nu investeste deloc pe piata de capital. Fondurile de pensii fac plasamente si in actiuni listate pe pietele din UE, dar acestea au o pondere foarte redusa in activul total, de sub 1%.

In schimb, investitiile in obligatiuni corporative din UE reprezinta circa 20% din activul total al fondurilor de pensii private obligatorii.