Prima casa: Coada la Fondul de Garantare de teama pierderii avansului

Autor: Adelina Mihai 10.09.2009

Zeci de bucuresteni care au depus dosare pentru programul "Prima casa" bat la portile Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) pentru a obtine macar o copie a deciziei de garantare pe care sa o duca la banca. In caz contrar, ei risca sa piarda avansul dat proprietarilor pentru ca le expira antecontractele.

"Au trecut 21 de zile in care reprezentantii Fondului nu au facut absolut nimic, desi termenul legal in care trebuie sa ne dea un raspuns este de 5 zile. Dosarul a ajuns la ei pe 20 august, pentru ca am primit confirmare si pe mail, si am verificat si la sediul lor, pe calculator", spune Constantin B (31 de ani), un potential beneficiar al programului "Prima casa", prezent la Fond.

"Marti am dat inapoi 103 dosare pe care le-am primit de la BCR. Dosarele pe care ni le-au trimis sunt incomplete, iar noi le-am tinut pana acum in speranta ca ne vor trimite ulterior si informatiile lipsa", a declarat pentru ZF Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM. El nu a dorit sa precizeze cati angajati are institutia pe care o conduce si nici cati se ocupa de dosarele primite.

Din cei peste 20 de oameni prezenti marti dimineata la sediul FNGCIMM, numai un singur caz a fost rezolvat. Persoana in cauza a primit o copie a deciziei de garantare pe care trebuie sa o duca la banca pentru ca procedura de acordare a creditului sa continue, insa nu are garantia ca o copie poate fi suficienta.

Fondul a desemnat in cele din urma o persoana care sa se ocupe de persoanele care vin zilnic la sediul institutiei sa vada in ce stadiu se afla dosarul depus.

"E inutil sa discutam. Nu avem contractul de credit si ordinul de plata. Aduceti-le de la banca si discutam ulterior. Pentru restul, dosarele sunt in analiza si urmeaza sa discutam apoi evolutia lor. Nu spunem ca noi nu gresim, pentru ca sunt multe dosare, dar trebuie sa discutati cu bancile", le explica celor prezenti Olimpia Secares, desemnata sa ia legatura cu oamenii.

"Antecontractele nu sunt documente standardizate si de aceea este posibil ca beneficiarul programului 'Prima casa' sa piarda avansul pe care l-a dat proprietarului. Insa proprietarii sunt destul de deschisi in ultima vreme si accepta prelungiri ale antecontractelor", spune Alexandru Pricop, managing partner in cadrul agentiei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta. "In ultima vreme, am observat ca s-a blocat putin programul pentru ca sunt din ce in ce mai multe cereri. Ne asteptam la acest lucru, iar situatia nu este inca grava", a mai spus Pricop.

Ionut U. din Suceava a primit aprobare pentru dosar din partea Fondului, insa antecontractul incheiat cu proprietarul a expirat si acesta a vandut apartamentul unui alt cumparator, care a venit cu bani lichizi.

"Vanzatorii nu vor sa incheie contracte pe termen lung, de frica esecului acestui program", spune Ionut, care isi va achizitiona un apartament de 57.000 de euro prin programul "Prima casa". "Pe langa drumururile inutile pe care le-am facut - pentru ca acum m-am intors la prima etapa a programului - am pierdut cam 8.000 de lei pentru evaluari si pentru extrasul de carte funciara. Este frustrant, pentru ca apare mereu cate o schimbare la program", a mai spus el.