In vreme de criza, OTP cauta o banca de cumparat

Autor: Daria Macovei 09.09.2009

In pofida crizei, OTP Bank, filiala locala a celei mai mari banci maghiare, are planuri sa isi extinda in urmatorii ani reteaua de unitati de la 106 la 200, fie prin achizitionarea unei banci mai mici de pe piata locala, fie prin deschiderea unor noi puncte de lucru, dupa cum a declarat Laszlo Diosi, directorul general al bancii.

"Scopul nostru principal este sa extindem reteaua de unitati la 200 in urmatorii 5 ani, fie prin deschiderea unora noi, fie prin achizitionarea unei banci mai mici decat a noastra", a spus ieri Diosi, cu ocazia aniversarii a 5 ani de cand OTP a venit in Romania.

El a precizat ca au existat deja discutii in acest sens cu alte institutii financiare locale si ca o eventuala preluare ar putea avea loc cel mai probabil anul viitor, posibil chiar in prima jumatate a lui 2010.

Criza ii afecteaza insa si pe clientii OTP Bank, care are in prezent o cota de piata de circa 5%.

De la inceputul anului, banca a operat restructurari de credite pentru aproximativ 2.000 dintre imprumuturile acordate pentru companiile mijlocii si mari.

Directorul general al bancii afirma ca intre 25 si 30 de companii, adica circa 10% dintre clientii corporate ai bancii, au beneficiat de programul de restructurare a creditelor.

Cele mai multe cereri au vizat scaderea ratelor la credite sau amanarea platii ratelor pe perioade de la 3 la 5 luni si au avut loc in al doilea trimestru al anului. In prezent, numarul solicitarilor este in scadere.

OTP Bank restructureaza in medie aproximativ 50-60 de credite pe luna, insa in cel mai pesimist scenariu, cifra ar putea ajunge si la 100 de imprumuturi, fara a afecta semnificativ capitalul bancii, avand in vedere ca "restructurarile vizeaza doar principalul creditului, insa dobanzile sunt platite in continuare catre banca", potrivit lui Laszlo Diosi.

"Pasuirea la plata creditelor a inceput inca din perioada februarie-martie, iar strategia OTP a avut in vedere experienta dobandita la nivel de grup cu privire la situatia companiilor din Ungaria", a declarat Dragos Mirica, director executiv al diviziei corporate a bancii. El spune ca "procesul prezinta totusi si elemente de risc". OTP Romania a acordat cu circa 5% mai multe credite catre companii in august fata de aceeasi perioada a lui 2008, potrivit lui Mirica.