Cererea de valuta readuce cursul la 4,25 lei/euro

Autor: Voican Razvan 09.09.2009

Euro a sarit ieri din nou peste pragul de 4,25 lei, atingand un maxim de 4,2570, in timp ce analistii au devenit mai optimisti in privinta scaderii dobanzii BNR pana la sub 8% in decembrie.



In principal cumpararile de valuta ale firmelor au ridicat cotatiile initial pana la 4,2550 lei/euro, pasul urmator de crestere ducandu-le la 4,2570 lei/euro, dupa ce la deschidere cursul fusese de 4,2425 lei/euro. "Nu am vazut miscari semnificative din afara, ci mai degraba cereri comerciale de cumparare, dar nici acestea foarte mari. Volumele au fost ceva mai consistente decat in zilele trecute, insa piata a ramas in general calma", a comentat un dealer.

La un moment dat au circulat zvonuri privind o posibila interventie a bancii centrale, insa jucatorii afirma ca acestea nu au fost confirmate de volumele tranzactionate si de nivelurile preturilor. Totusi, piata tine cont de angajamentul public al BNR de a controla eventuale derapaje ale cursului.

Conform altor interpretari, miscarea de depreciere a pornit de la corectia suferita de zlotul polonez si, intr-o oarecare masura, de forint, piata de la Bucuresti fiind conectata la evolutiile regionale. BNR a calculat un curs de 4,2463 lei pentru un euro, in crestere cu 0,81 bani fata de ziua precedenta. Banca Centrala Europeana, care culege datele mai tarziu de pe piata, a calculat o referinta de 4,2488 lei/euro.

Intre timp, odata cu apropierea sedintei de politica monetara de pe 29 septembrie a Consiliului de Administratie al BNR, unii analisti bancari isi revizuiesc previziunile privind scaderea dobanzii-cheie. "Desi estimam ca este putin probabil ca dobanda BNR sa coboare sub 8% anul acesta, acum credem ca ar putea ajunge la 7,75% pana la sfarsitul anului, existand sanse bune ca pana in trimestrul II din 2010 sa coboare pana la 6,75% pe an", afirma analistii ING Bank Romania.

Raiffeisen vede dobanda la 8% la sfarsitul anului, insa considera ca BNR ar putea fi mai agresiva daca sentimentul de pe pietele externe se imbunatateste.