Brokerii: SIF-urile evolueaza separat de piata, care a intrat pe consolidare

Autor: Vlad Anastasiu 09.09.2009

Bursa locala a inregistrat ieri o corectie de mica amploare, pe indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, in timp ce companiile din sectorul energetic, redate de indicele BET-NG, au urcat cu aproape 1% fata de referinta. Cea mai mare crestere din piata au inregistrat-o si de aceasta data societatile financiare, indicele BET-FI urcand ieri cu 2,9%.

Brokerii apreciaza ca piata a intrat pe un canal de consolidare in ultima perioada, tinand cont de variatiile mici pe care le inregistreaza, in timp ce societatile financiare evolueaza separat de restul pietei, pe fondul asteptarilor investitorilor cu privire la demersul legislativ de ridicare a pragului de detinere pe SIF-uri.

"Piata a intrat pe un canal de consolidare in ultima perioada, pe cresteri usoare si volume scazute. In afara de SIF-uri, piata sufera la forta si nu cred ca vom vedea prea curand sa depaseasca pragurile de rezistenta. Pe SIF-uri insa entuziasmul se pastreaza ridicat, investitorii urmarind demersul legislativ de ridicare a pragului de detinere, ceea ce face ca societatile financiare sa evolueze separat de restul pietei", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct pe operatiuni al societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat ieri o crestere de 4,3% fata de referinta, cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, urmate in top de cresterea titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 3,7% si actiunile SIF Moldova (SIF2), care s-au apreciat cu 2,8% fata de referinta, atingand nivelul de 1,11 lei/titlu.

Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au evoluat ieri in mare parte in scadere, titlurile BRD inchizand sedinta la pretul de 12,6 lei/actiune, in scadere cu 2,3% fata de referinta. Actiunile Bancii Transilvania au inchis in stationare, la pretul de 1,6 lei/titlu. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu 0,3% fata de referinta, atingand nivelul de 125,7 lei/actiune.

"Inca nu se vede o directie clara, nici pe pietele internatioanale, care in ultima perioada au inregistrat variatii reduse. Cred ca piata locala se asaza in aceasta perioada si va fi greu sa se desprinda de nivelurile actuale", a adaugat Necula.

Pe plan local, in sectorul energetic, doar titlurile Transgaz (TGN) si Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis sedinta de ieri in urcare, cu un avans de 3% si respectiv 2% fata de referinta, in vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat cu 0,8% fata de nivelul de marti. Actiunile Petrom (SNP) au inchis sedinta de ieri in stationare, la pretul de 0,267 lei/actiune.

"Nu cred ca declaratiile unor oficiali interni pot schimba in vreun fel evolutia bursei locale. Piata merge perfect corelat cu pietele internationale, iar investitorii tranzactioneaza pe ce se intampla afara", a raspuns Necula la afirmatiile guvernatorului cu privire la o revenire pe crestere a economiei locale cel mai tarziu in ultimele trei luni ale acestui an.

De urmarit astazi