Leasingul nu si-a revenit nici in T2: -73%

Autor: Angela Placinta 09.09.2009

Afacerile companiilor de leasing nu si-au revenit nici in trimestrul doi, scaderea valorii finantarilor acordate fiind de 73%, la fel ca in primul trimestru, piata fiind puternic lovita de prabusirea vanzarilor de masini si echipamente.

Potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), valoarea finantarilor acordate in primul semestru a fost de circa 777 mil. euro. Astfel, piata de leasing, care a fost in trecut unul dintre cele mai dinamice segmente ale industriei financiare, cu cresteri anuale de 40-60%, a ajuns sa scada dramatic, coborand la niveluri greu de imaginat in urma cu un an.

"Avand in vedere semnalele din ultimul trimestru al anului trecut, era clar ca acest trend de scadere va continua si chiar se va accentua. Cred ca si la sfarsitul anului scaderea va fi de circa 75%", a declarat Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing, a doua companie de pe aceasta piata.

Daca se va mentine tendinta din primul semestru, pana la sfarsitul anului piata de leasing va cobori la 1,2 mld. euro, fata de circa 4,8 mld. euro in 2008.