BNR admite ca a subestimat magnitudinea caderii economiei. Cum comentati?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 09.09.2009

Banca centrala a avertizat in ceea ce priveste diversele riscuri din economie si producerea ajustarii, ceea ce arata ca a anticipat refluxul, insa magnitudinea "refluxului" a fost subestimata, chiar si la BNR, afirma guvernatorul Mugur Isarescu.

"Pentru BNR nu a fost o noutate ca urmeaza refluxul. Am avertizat asupra cresterii exagerate a salariilor, peste productivitate. Insa magnitudinea refluxului a fost subestimata, chiar si la BNR. Trebuie sa spun ca nu am stiut de magnitudinea ajustarii." El a precizat ca magnitudinea refluxului, a ajustarii, face diferenta intre soft-landing si hard-landing, criza financiara facand ca ajustarea sa vina mai devreme si mai rapid. "Nu cred ca ne desteptam daca nu venea un soc puternic. Criza a fost si declansator, si accelerator".

Este pentru prima data cand banca centrala admite deschis subestimarea caderii economiei.

Daca se urmareste scaderea economiei Romaniei, atunci exista fenomenul de hard-landing, insa in ceea ce priveste rata somajului nu prea este vorba de acest fenomen, a explicat el. "Se contureaza destul de hard-landing, daca ne uitam la cresterea economica. Cred ca vor mai fi suficiente ajustari in ceea ce priveste evolutia PIB si a productiei industriale pana ne lamurim cat de adanca a fost aceasta cadere".

Economia a scazut in trimestrul II cu 8,7% fata de aceeasi perioada din 2008, corectia fiind de 1,1% comparativ cu primele trei luni ale anului in curs.

Isarescu apreciaza ca economia se va intoarce pe crestere, daca nu in trimestrul III, aproape sigur in ultimele trei luni, avand in vedere efectul de baza. "Revenirea economiei va fi in trimestrul III sau IV. Daca nu va fi in trimestrul III, atunci va fi categoric in IV, pentru ca acolo avem deja efectul de baza. (...) Directia economiei este in sus, insa nu stim viteza". El a reafirmat ca cea mai probabila revenire a economiei va fi sub forma de "V", la nivelul productiei industriale observandu-se deja o revenire. "Ma ambitionez sa spun ca la noi va fi un V, om fi noi o exceptie, dar caderea si revenirea vor fi un V. Suntem intr-o tipologie de comportament si cred ca vom ramane in ea".

Un an pentru lamurire

Declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, la un an distanta:

09.09.2008: "Nu sunt motive solide pentru scenariul unei aterizari dure a economiei."

09.09.2009: "Magnitudinea refluxului a fost subestimata, chiar si la BNR. Trebuie sa spun ca nu am stiut de magnitudinea ajustarii. Se contureaza destul de hard-landing, daca ne uitam la cresterea economica."