TRADUCERI / O carte minunata despre Gabriel Garcia Marquez

Autor: Stelian Turlea 10.09.2009
Gerald Martin, profesor cercetator la Caribbean Studies Center, din cadrul London Metropolitan University, este unul dintre criticii cei mai cunoscuti ai literaturii sud-americane, apreciat indeosebi pentru analizele operelor guatemalezului Miguel Angel Asturias si ale columbianului Gabriel Garcia Marquez. Biografia sa "Gabriel García Márquez. A Life", a fost prima publicata in limba engleza. Masivul volum a aparut in octombrie 2008, iar acum se gaseste si in romaneste, tradus si publicat de Editura Litera International.
"Garcia Marquez este un fenomen rar intalnit - scrie Gerald Martin. Este un scriitor serios, dar popular - asemenea unor Dickens, Hugo sau Hemingway - care vinde milioane de carti si a carui celebritate se apropie de cea a sportivilor, muzicienilor sau a vedetelor de cinema. In 1981, a fost cel mai popular laureat al Premiului Nobel pentru Literatura din ultimele decenii. In America Latina, o regiune care n-a mai fost niciodata la fel de cand Garcia Marquez a inventat comunitatea mica din <<Macondo>>, este cunoscut peste tot dupa porecla sa, <<Gabo>>, la fel ca <<Charlie>>, vedeta filmului mut, sau <<Pele>>, legendarul fotbalist." Prin urmare, acest scriitor merita o biografie - si inca una ampla si foarte documentata. Cercetarea a fost facuta in spaniola, majoritatea interviurilor au fost luate in spaniola, insa cartea a fost scrisa si publicata in limba engleza. "Este o mare usurare si placere sa am cartea completa si publicata - spunea autorul la lansare. Este un privilegiu sa fiu asociat cu asemenea scriitor pentru atat timp si sunt mandru ca prima biografie completa a acestei mari personalitati caribiene a fost scrisa de cineva care nu este numai britanic, dar este si londonez."
In cei 17 ani de lucru la aceasta biografie, pe langa discutiile cu Gabriel Garcia Marquez, Gerald Martin a intervievat peste 300 de persoane apropiate si cunostinte ale acestuia: liderul cubanez Fidel Castro, premierul spaniol Felipe Gonzales, presedinti ai Columbiei, scriitori precum Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Alvaro Mutis, familia (sotia si copiii autorului, mama, fratii si surorile sale), agenti literari si cei mai buni prieteni si colaboratori. Intr-una dintre note, Martin spune ca a scris peste 2.000 de pagini si peste 6.000 note de subsol, ceea ce inseamna ca volumul pe care il avem in fata este, fara dubiu, o versiune prescurtata. Volumul contine si 16 pagini de fotografii cu G. G. Marquez, in diferite ipostaze si imprejurari, impreuna cu familia si prietenii.
"Familia Garcia Marquez a fost intotdeauna impresionata de tenacitate si disponibilitatea mea de a ma angaja in tot soiul de investigatii la care nu s-ar preta decat cainii turbati sau englezii. Astfel, mi-a fost imposibil sa distrug mitul pe care Garcia Marquez insusi l-a raspandit, si in care este evident ca si crede, cum ca odata, am petrecut - iar intamplarea pare a fi caracteristica maniilor mele - o noapte intreaga, sub o ploaie torentiala, pe o banca din piata din Aracataca, pentru a absorbi <<atmosfera>> orasului in care, dupa cum se stie, se nascuse subiectul meu."
Vorbind despre carte, Gerald Martin insista pe ideea ca Gabriel García Márquez este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX. Opera sa a cunoscut un deosebit succes, fiind recunoscut mai ales pentru popularizarea unui stil literar numit realism magic. Gerald Martin nu uita nimic in biografia sa: romanul politizat, tipic literaturii latino-americane, copilaria cu bunicul Colonel ("Aveam opt ani cand a murit, de atunci nimic important nu mi s-a mai intamplat" spune prozatorul), dupa ce fusese abandonat de parinti in primii zece ani, initierea in jurnalism, dupa abandonarea studiilor de drept incepute la Bogota, intr-o perioada celebra pentru violenta politica din Columbia, care i-a influentat inceputurile literare, casatoria, prietenia cu Fidel Castro, dictatorul cu viata cea mai lunga din America latina, prietenia cu Mario Vargas Llosa, activismul social, picanteriile vietii sale amoroase, seductia puterii si multe alte subiecte mai mult sau mai putin stiute de publicul larg. Rezultatul este o carte care dezvaluie cu maiestrie atat omul, cat si scriitorul.
O biografie apreciata indeosebi de criticii americani (care o considera "proaspata" si "rascolitoare") si care pare ca va rezista timpului.
CAPTION
1. Coperta traducerii in limba romana a cartii "Gabriel García Márquez. A Life"
2. Marquez impreuna cu Fidel Castro
3. Marquez impreuna cu Regele Juan Carlos
4. Marquez impreuna cu Bill Clinton
5. La decernarea Premiului Nobel

6. Gabriel Garcia Marquez