CARTEA DE LITERATURA / Orbul prin Nord si Profesoara de abstinenta

Autor: Stelian Turlea 10.09.2009
George Orwell
Omagiu Cataloniei
Editura Polirom
O carte mai putin cunoscuta, publicata in 1938, a autorului celebrului roman "O mie noua sute optzeci si patru". Un reportaj formidabil despre primul an al razboiului din Spania, inca nenumit razboi civil, in care se adunasera numerosi europeni de stanga, fara sa fie comunisti, dornici sa lupte impotriva fascismului. In egala masura o excelenta carte de istorie, pentru oricine vrea sa afle ce se intampla in Spania acelui timp, cu descrierea derutelor, framantarilor politice, lasitatilor, puzderiei de partide cu doctrine asemanatoare si doua excelente anexe (tot ale scriitorului) cu analize despre pozitia reala a comunistilor si obedienta lor totala la politica Moscovei. Traducere din limba engleza de Radu Lupan. Prefata de Vladimir Tismaneanu.
Steven Saylor
Valul profetiilor
Editura Allfa
Actiunea romanului se petrece in anul 48 i. H., cand fortele armate ale lui Iulius Caesar si ale lui Pompeius cel Mare se infrunta intr-un razboi sangeros, iar Roma era un focar de intrigi si tradari. Pe acest fundal, o tanara este asasinata iar eroul, Gordianus Descoperitorul, incepe sa investigheze si afla secrete care-i pun viata in pericol, dar pot afeca si viitorul Romei. Steven Saylor este autorul a douasprezece volume din seria "Roma Sub Rosa", o istorie secreta a Romei vazuta prin ochii lui Gordianus Descoperitorul. Traducere din limba engleza de Veronica Serbanoiu.
Tom Perrotta
Profesoara de abstinenta
Editura Trei
Eroina, profesoara de educatie sexuala intr-un liceu american, ajunge tinta dezaprobarii publice dupa ce da un raspuns dezinhibat la intrebarea despre felatie pe care o eleva i-o adreseaza ("Unora le place"). Actiunea se petrece intr-o comunitate puritana, in care, pe langa puritani, apar si un profesor fost rocker, dependent de droguri, cu care eroina are conflicte deschise pana intelege ca, de fapt, se simte bine alaturi de el. Traducere din limba engleza si note de Ciprian Siulea.
Peter Esterhazy
Editie revazuta
- addenda la Harmonia coelestis -
Editura Curtea Veche
La cateva zile dupa ce termina "Harmonia coelestis", in ianuarie 2000, autorul afla ca tatal caruia ii adusese un omagiu in carte fusese agent al politiei politice din Ungaria. Esterhazy considera ca e datoria sa morala sa prezinte cititorului si aceasta fateta a tatalui sau, incepe un jurnal, la care lucreaza doi ani, perioada in care citeste fila cu fila cele patru dosare cu note informative si multe alte documente. O carte de o sinceritate uluitoare. Traducere din limba maghiara si note de Anamaria Pop.
Jose Eduardo Agualusa
Vanzatorul de trecuturi
Editura Leda
Jose Eduardo Agualusa s-a nascut in Angola, a trait in Brazilia si Portugalia, din 2006 a infiintat o editura braziliana dedicata exclusiv literaturii in limba portugheza, a publicat mai multe romane, iar cu cel de fata a obtinut Independent Foreign Fiction Prize in 2007. Eroul cartii vinde trecuturi false unor oameni de afaceri prosperi, politicieni, generali etc., care nu se pot mandri cu stramosi ilustri si carora le confectioneaza o genealogie de lux, le face rost de fotografii si amintiri fericite. Pana cand apare un strain misterios in cautarea unei identitati angoleze. Traducere din limba portugheza si note de Anca Milu-Vaidesegan.
George Vulturescu
Orb prin Nord
(antologie de poezie 1996-2007)
Editura Paralela 45

Un poet optzecist care a debutat cu intarziere si despre care criticii spun ca s-a format in afara cenaclurilor generatiei sale. A fondat revista "Poesis" din Satu Mare, pe care o realizeaza din 1990 pana azi, precum si Festivalul International "Frontiera Poesis" (15 editii) si a publicat unsprezece volume de poezie. Antologia de fata cuprinde o selectie de poezii din sase dintre aceste volume. Cuvant inainte de Nicolae Oprea. In loc de postfata: o scrisoare de la Marcel Moreau.