Austriecii au gasit presedinte pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Autor: Razvan Voican 10.09.2009

Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) l-a desemnat pe Andrei Stamatian, 32 de ani, pentru a prelua functia de presedinte, dupa ce Alexandru Ciobanu a plecat pe aceeasi pozitie la BCR Banca pentru Locuinte - singurul concurent pe aceasta nisa de piata.

In functia de vicepresedinte a fost desemnata Aurelia Cionga. Impreuna cu Stamatian, ea s-a ocupat de proiectul prin care RBL a cumparat anul trecut HVB Banca pentru Locuinte, iar apoi de fuzionarea celor doua entitati.

Stamatian lucreaza la Raiffeisen Bank din 2005, pana anul trecut fiind director de organizare si managementul proiectelor. In prezent este director pentru proiecte strategice. El a absolvit Stanford University si a obtinut un MBA la INSEAD, Franta. Aurelia Cionga, desemnata vicepresedinte, a fost din 2001 secretarul general al Raiffeisen Bank, coordonand relatia cu investitorii si cu BNR.

Ambele numiri au intrat in procedura de autorizare la Banca Nationala.

De asemenea, RBL a transmis la BNR spre aprobare proiectul de fuziune dintre RBL si HVB Banca pentru Locuinte, care a fost aprobat de actionarii RBL in AGA de pe 19 august, dupa ce un demers similar fusese facut de actionarii bancii preluate. Odata obtinuta aprobarea BNR, tranzactia va fi inregistrata la Registrul Comertului.

Actionarii RBL sunt Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bausparkasse Gesellschaft din Austria si Bausparkasse Schwabisch Hall din Germania

Alexandru Ciobanu a condus RBL timp de aproape un an, urmand ca din octombrie sa preia pozitia de presedinte al jucatorului concurent BCR Locuinte.

La jumatatea anului, RBL a raportat un profit de 4,5 milioane de lei, acesta fiind primul rezultat semestrial pozitiv obtinut de banca de la lansarea operatiunilor, in vara lui 2004. Banca avea in derulare in iunie circa 100.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare medie de 5.000 de euro, corespunzatoare unei valori totale de circa 500 de milioane de euro.