Dealerii auto mari duc in spate un nivel ridicat de indatorare

Autor: Bogdan Alecu 10.09.2009

Brent Valmar, seful Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata de profil, care mai detine si functia de vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), considera ca piata auto locala a atins punctul cel mai de jos in aceasta vara, dupa o scadere de peste 58% a vanzarilor, astfel ca nu poate urma decat cresterea.

"Nu stim nici cand isi revine piata de lux si nici cea generala, dar cred ca am atins nivelul de jos si putem spera macar intr-o stabilizare a pietei pentru a depasi aceasta perioada", a spus Valmar.

APIA estimeaza pentru acest an un nivel al pietei de 130.000 de autoturisme, ceea ce reprezinta o scadere de aproape 60% fata de anul trecut. Un posibil scenariu pentru 2010 indica acelasi volum de unitati ca in 2009 pe segmentul de autoturisme. "Trebuie sa ne reglam motoarele pe ritmul acesta de piata de 130.000 de masini", a subliniat Valmar.

Unul dintre fenomenele care au caracterizat piata auto in acest an, dincolo de prabusirea dramatica, a fost inchiderea showroomurilor din interiorul oraselor, in special a celor care functionau in unitati inchiriate. "Sunt cateva urmari ale crizei care s-au simtit in ultima perioada. In principal s-au inchis cateva puncte de vanzare, in showroomuri de prin orase unde proprietarii nu castigau, dar nici nu au mai pierdut. Exista insa o problema reala in retelele de distributie deoarece multe dintre ele au investitii mari si duc in spate un nivel relativ mare de indatorare", a subliniat Valmar.

In opinia sefului Porsche, investitorii din auto conteaza acum pe disponibilitatea bancilor finantatoare sa reesaloneze creditele pentru investitii.