Brokerii cred ca SIF-urile si-au consumat benzina pe moment

Autor: Rares Jitianu 10.09.2009

Bursa de Valori a scazut ieri pentru a doua sedinta consecutiva, inclusiv cele cinci societati de investitii financiare inregistrand corectii dupa cresterile de 15% din ultimele cinci sedinte.

Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a inchis sedinta de ieri aproape de nivelul de miercuri, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut cu 0,25%. SIF-urile s-au corectat si ele in sedinta trecuta dupa avansurile din ultima perioada, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, depreciindu-se cu 1,8%.

"Stirile care au dus la evolutiile pozitive ale SIF-urilor in ultimele sedinte de tranzactionare si-au consumat energia, o retragere fiind normala. Daca tot se fac declaratii privind pragul SIF-urilor si se spune ca acesta trebuie eliminat, probabil ca in cele din urma proiectul de lege o sa fie aprobat, altfel se poate vorbi de o manipulare a pietei. In orice caz, pana la primirea avizului vor exista corectii si piata va ramane in asteptare", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Scaderile de la Bucuresti au fost sustinute si de pierderile consemnate de principalii indici europeni. Inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare, indicele francez CAC-40 se deprecia cu 0,5%, indicele german DAX cu aproape 0,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu 0,7%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta de ieri in scadere cu 2,5%.

"Noi, ca trend, vom fi mult timp marcati de evolutia pietelor externe. Numai anumite evenimente importante ar putea decorela Bursa noastra de pietele internationale, un exemplu de eveniment putand fi chiar eliminarea pragului de detinere de la SIF-uri. Cu toate acestea, in cele din urma piata va reveni tot la trendul impus de bursele externe", spune Chisu.

Lichiditatea din piata a scazut ieri fata de ultimele doua sedinte de tranzactionare, rulajul total inregistrat de Bursa ridicandu-se la 32,3 mil. lei (7,6 mil. euro). Piata RASDAQ a atras ieri investitii de numai 0,6 mil. lei (150.000 de euro).

Sectorul financiar a fost ieri cel mai lichid din piata, in conditiile in care SIF-urile, impreuna cu BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat cele mai mari rulaje din piata. Topul a fost condus de actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 8,2 mil. lei (circa 2 mil. lei), urmate de actiunile SIF Transilvania (SIF3), cu o lichiditate de 5,1 mil. lei (1,2 mil. euro).

Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori, a consemnat ieri o corectie de 1,1%, in conditiile in care valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat la 1 mil. lei (0,2 mil. euro).

Actiunile BRD au avansat ieri cu 0,8%, pe un rulaj de 2 mil. lei (0,5 mil. euro), in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au crescut cu 3,6%.

"La noi o sa se simta o diferenta notabila in piata atunci cand vor reveni cu adevarat investitorii straini, nu cu sume mici. Pana atunci, exista multa temere din partea investitorilor fata de o eventuala intrare in piata. O astfel de incertitudine nu va disparea decat atunci cand va aparea un trend clar".

De urmarit astazi