Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Guvernul n-a reusit sa opreasca prabusirea pietei constructiilor pentru ca mai mult a vorbit decat a finantat. Cum comentati?

Autori: Catalin Lupoaie , Cristi Moga 11.09.2009
  • 80.000 de muncitori si-au pierdut locul de munca
  • Scadere de 20-30% a consumului de materiale de constructii
  • Investitiile in fabrici noi au fost amanate
  • In lipsa investitiilor private, guvernul a anuntat ca o sa fie salvatorul pietei, dar a esuat din cauza managementului defectuos.


Piata constructiilor, una dintre cele mai afectate de criza financiara, s-a prabusit in primul semestru, din cauza blocajului de pe piata imobiliara, dar si din cauza lipsei de reactie a statului, care ar fi trebuit sa contracareze recesiunea cu investitii in infrastructura, potrivit jucatorilor din constructii. In ultimii doi-trei ani ponderea investitiilor statului in lucrarile de contructii a fost de pana in 10%, sectorul privat fiind cel care era motorul principal de crestere.

"Scaderea este determinata de lipsa de proiecte in toate cele trei sectoare: constructii rezidentiale, nerezidentiale si ingineresti, situatie cauzata in principal de lipsa de finantare (sau mai exact de costul foarte ridicat al acesteia, ceea ce o face practic inaccesibila) si de intarzierile la plata foarte mari acumulate in sistem (generate, in primul rand, de intarzierile la plata de la stat)", afirma Mihai Rohan, presedintele patronatului din ciment CIROM.

In 2008, piata constructiilor a crescut cu 28%, pana la 14,3 mld. euro, insa in trimestrul al doilea de anul acesta volumul lucrarilor a scazut cu 14%, iar reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) estimeaza un regres de 20% al pietei in 2009.

"Lucrarile de infrastructura sunt mai putine ca anul trecut, chiar daca guvernul a spus ca au fost alocati mai multi bani. O mare parte dintre ei s-a indreptat catre lucrarile neplatite din 2008, dar acest lucru nu trebuia sa fie o surpriza pentru ca asa s-a intamplat in fiecare an", a declarat Alexandru Dobre, presedinte de onoare al ARACO.

20% din muncitori, disponibilizati

De la inceputul anului circa 80.000 de muncitori din constructii au ramas fara loc de munca, echivalentul a 20% din cei 400.000 care erau angajati in 2008. "Totusi, o mare parte din acesti muncitori au continuat sa lucreze in particular, la negru, astfel ca nu putem vorbi inca de disponibilizari majore in constructii", explica Dobre.

Analistii estimeaza ca sectorul constructiilor ar putea inregistra o usoara crestere in al doilea semestru din 2010, cand ar putea fi reluate o parte din proiectele imobiliare blocate in 2009.

"Cresterea de anul viitor se va datora in continuare sectorului privat, daca statul nu va incerca sa-si revina si sa aloce mai multi bani catre infrastructura, sau macar sa respecte targetul stabilit la inceputul anului", afirma Dobre.