Zilele Bucurestiului: 550 de ani in noua zile

Autor: Ziarul de Duminica 11.09.2009

Carnavalul copiilor, spectacole de teatru, concertul artistilor Angela Gheorghiu si Vlad Mirita, Noaptea Alba a Muzeelor, o parada a tramvaielor, bataia cu flori "la Sosea" si expozitii sunt cateva dintre evenimentele organizate la aniversarea a 550 de ani de atestare a Bucurestiului.

Manifestarile de Zilele Bucurestiului vor incepe sambata, la ora 10.00, cu Carnavalul Copiilor, in Parcul Herastrau, si se vor desfasura in fiecare zi a saptamanii viitoare, pana la orele 16.00.

Sambata seara, in Piata Constitutiei, la ora 20.30, va fi organizat spectacolul care va prezenta, "in termeni metaforici, geneza Bucurestiului", evenimentul fiind organizat in colaborare cu ARCUB.

Tot de sambata, Muzeul Literaturii Romane gazduieste o expozitie de pictura si grafica, iar Galeria Municipiului Bucuresti prezinta o expozitie de pictura, decoratiuni interioare si arta fotografica. De asemenea, luni, de la ora 20.00, la Muzeul Saranului Roman, bucurestenii vor putea urmari filmul "Bucurestiul Interzis".

Simpozionul cu tema "550 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti" va fi gazduit, joi, de Muzeul Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), iar vineri institutia va lansa, in Parcul Herastrau, colita filatelica aniversara "Bucuresti 550".

Expozitia "Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scaun a Bucurestilor" va putea fi vizionata in Pasajul Universitatii, in 18 septembrie, in timp ce, duminica, 20 septembrie, Biblioteca Metropolitana va gazdui simpozionul international "Cartea - Romania - Europa".

Timp de doua seri, pe 19 si 20 septembrie, teatrele bucurestene vor pune in scena spectacole la care accesul va fi gratuit. Astfel, la Teatrul Bulandra se va juca "Richard al III-lea se interzice", la Teatrul Bulandra - "A douasprezecea noapte", la Teatrul Nottara -"Doi pe o banca", la Teatrul Odeon - "Pyram si Thisbe", la Teatrul Mic - "Se joaca pe gaura cheii", la Teatrul de Comedie -"Domnisoara Iulia", "Sunt un orb" si "Poker", la Teatrul Sandarica - Cenusareasa" si "Pacala", la Teatrul Ion Creanga - "Palaria cu surprize", la Teatrul Evreiesc de Stat - "Careu de asi cu valet", la Teatrul "Constantin Tanase" si la Teatrul de Vara din Herastrau - "Nimic despre papagali", la Teatrul Excelsior - "Vacanta vesela", la Teatrul Metropolis - "Zaruri si carti", la Teatrul Masca - "Gardienii se intorc" si "Prostia omeneasca", iar la Opera Comica pentru Copii, spectacolul "Balul Ispravnicesei".

In noaptea dintre 19 si 20 septembrie - "Noaptea Alba a Bucurestilor" -, Muzeul "George Enescu", Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Geologie, Muzeul National de Istorie, Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Militar National, Muzeul de Arta "Vasile Grigore", Muzeul Hartilor Vechi, Muzeul National de Arta Contemporana, dar si Palatul "Curtea Veche" si Observatorul Astronomic vor fi deschise pana la orele 3.00.

Si Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, intre 18 si 20 septembrie, cu expozitia "Legiunea Romana din Italia in timpul Primului Razboi Mondial".

Timp de noua zile, intre 12 si 20 septembrie, Teatrul National Bucuresti gazduieste expozitia fotografica intitulata "Caleidoscopul Chinei - Stilul de viata contemporan al chinezilor", realizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze si Muzeul National de Arta Contemporana.

"Toata saptamana aniversara, Centrul Istoric va fi din nou in prim-plan, ca inima a manifestarilor culturale", au spus autoritatile municipale.

Astfel, strada Carada va fi locul in care vor sustinute spectacolele Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, dar si locul unor minirecitaluri ale unor solisti romani. Tot aici va putea fi vizitat si un targ de produse realizate manual, acesta fiind organizat in colaborare cu Scoala de Arta a Municipiului Bucuresti.

Potrivit municipalitatii, Asociatia Tinerilor din Romania pentru Cultura si Normalitate (ATRCN) se alatura Zilelor Bucurestiului cu un program cultural finantat din fonduri proprii, evenimentele urmand a fi organizate in Parcul Herastrau si in Teatrul de Vara deschis in incinta acestuia.

Astfel, in Parcul Herastrau va putea fi vizitata "Ulita Traditiei si Mestesugului" si va putea fi ascultata Fanfara Studentilor de la Conservator, in timp ce la Teatrul de Vara vor fi sustinute concertele "Next Generation Pop Simphony", duminica, 13 septembrie, de la ora 22.30, un spectacol de dansuri de societate, miercuri, 16 septembrie, ora 20.30, iar joi, 17 septembrie, la aceeasi ora, un spectacol al artistului Nicolae Voiculet.

ATRCN a pregatit si o prezentare de moda, care va avea loc la Teatru de Vara din Herastrau, marti, 15 septembrie, incepand cu ora 20.30.

Soprana Angela Gheorghiu si tenorul Vlad Mirita vor sustine un concert in Piata Constitutiei, pe data de 19 septembrie, de la orele 21.00

Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare al Municipiului Bucuresti va organiza, intre 12 si 20 septembrie, in Piata Constitutiei, un Targ de Mesteri Populari, urmand ca in zilele de 12 si 13 septembrie, dar si intre 18 si 20 septembrie sa fie prezentate, in aceeasi piata, parade ale costumelor de epoca si plimbari cu trasura pe Bulevardul Unirii.

Nu vor lipsi fanfara si celebra bataie cu flori «la Tosea», care va avea loc in Piata Constitutiei, sambata, 12 septembrie, de la ora 17.00.

Tot in Piata Constitutiei, Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare al Capitalei va organiza vineri, 18 septembrie, spectacolul "Seara Romaneasca". Sambata, 19 septembrie, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol al minoritatilor (turco-tatari, romi, germani, rusi si lipoveni), iar, duminica, de la ora 12.00, va putea fi urmarit spectacolul minoritatilor italiene, poloneze, aromane si germane.

Si ARCUB va organiza, pe 19 septembrie, la orele 20.30, in Piata "George Enescu", un concert Florin Niculescu cvintet.

In holul Primariei Municipiului Bucuresti vor fi expuse, in perioada 15-20 septembrie, lucrarile pictorului Vitalie Butescu.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), care aniverseaza o suta de ani de existenta, organizeaza pe 19 septembrie, incepind cu ora 10.00, parada "Caravana Timpului", care va aduce in prim-plan de la tramvaie trase de cai, la autovehicule noi, produse, in Bucuresti, la RATB-URAC.

Prima referire la orasul Bucuresti a fost facuta la 20 septembrie 1459, intr-un document prin care domnitorul Vlad Sepes confirma o donatie facuta unor mici feudali.