ULTIMA ORA / O mare expozitie Horia Damian la Palatul Mogosoaia

Autor: Ziarul de Duminica 11.09.2009

Duminica, 13 septembrie, orele 17.00, la Palatul Mogosoaia are loc un eveniment extraordinar al culturii romanesti: prima expozitie Damian prezentata in tara natala a marelui pictor dupa mai bine de sase decenii.

Evenimentul e extraordinar si prin faptul ca, desi aflate in tara in tot acest rastimp, operele expuse sunt, in cea mai mare parte, total necunoscute publicului si specialistilor: picturi, desene, laviuri, guase care l-au asezat pe Horia Damian inca de la varsta de 20 de ani printre marii pictori romani.

Evenimentul e extraordinar, de asemenea, prin faptul ca tot duminica, la deschiderea expozitiei, criticul si istoricul de arta Dr. Radu Varia, care a reunit pentru prima data lucrarile expuse, lanseaza un somptuos volum de 200 de pagini, cuprinzand 275 de reproduceri si intitulat «Horia Damian, opere din muzeele si colectiile romanesti: 1930-1946".

Azi in varsta de 88 de ani, Horia Damian traieste la Paris din 1946. Formidabila sa cariera este aceea a unui "mare solitar al secolului 20", dupa cum scrie Radu Varia in cartea sa, aceea a unui artist care a rezistat curentelor epocii in cautarea sa permanenta fondata pe talent, elevatie, spiritualitate, maiestrie.

Radu Varia a organizat si prefatat in ultimele patru decenii marea majoritate a expozitiilor lui Horia Damian, de la Muzeul Guggenheim din New York, la Muzeul National de Arta Moderna din Paris, de la Documenta IX, la Bienala de la Venetia.

Sara noastra onoreaza evenimentul prin Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Bucurestiul, unde Damian s-a nascut la 27 februarie 1922, onoreaza manifestarea prin atentia Primarului General, in administrarea caruia se afla Palatul Mogosoaia.

Sunt asteptate numeroase personalitati din tara si din strainatate, precum si ambasadori straini acreditati la Bucuresti.