Romanii mai economisesc si in criza, dar in doze mici

Autori: Daria Macovei , Mihaela Claudia Medrega 13.09.2009

Populatia, care in orice sistem financiar este motorul economisirii, in Romania este de doi ani debitor net, luand mai multi bani de la banci decat reuseste sa economiseasca, insa bancile romanesti au inceput sa puna un accent mai mare pe economisirea interna, considera Florian Neagu, director in cadrul BNR.

"Populatia trebuie sa aiba un rol consistent de creditor net in sectorul bancar. Economisirea populatiei este bipolara si cu un grad mai redus de lichiditate. Cresterea economiilor la banci a avut loc in ultimul an in special din motiv de precautie.Cresterea rolului economisirii interne pentru banci reclama insa si identificarea mecanismelor de gestiune a riscurilor aferente", a spus Neagu.

Raportul dintre creditele acordate de banci si depozitele atrase a scazut, in iunie, cu circa 5,2%, la 131,1%, fata de luna august a anului trecut, ceea ce arata ca romanii au evitat sa ia credite in 2009 si ca ponderea depozitelor la banci s-a majorat, potrivit unui studiu al FMI preluat de BNR.

Pe de alta parte, bancile din tarile vecine au acordat mai multe credite, in raport cu volumul depozitelor acumulate, conform datelor FMI. In Bulgaria, raportul dintre credite si depozite s-a majorat cu 6,4% fata de anul trecut, in timp ce in Ungaria proportia a ramas relativ constanta, inregistrand o crestere cu doar 0,9%. In cazul Poloniei, raportul credite-depozite s-a majorat cu circa 9,3% in iunie 2009, de la 105,9% in luna august a anului trecut. In Lituania si Letonia, raportul a crescut cu 10,5%, respectiv cu aproape 30%.

Au existat insa si exceptii. Pe piata bancara din Slovacia, raportul dintre credite si depozite a scazut cu peste 14%, la 88,9% in iunie 2009. In cazul Cehiei s-a inregistrat o scadere mai redusa, de doar 1,1%, fata de luna august a lui 2008, cand raportul credite-depozite era de 88,6%. Si in Estonia raportul credite-depozite a scazut cu 4% in iunie 2009.

Neagu a estimat ca, pe termen scurt, economisirea populatiei va fi mai conservatoare, fiind de asteptat o crestere semnificativa a riscurilor din bilantul populatiei, scaderea averii nete si majorarea temerilor privind somajul. Pe termen lung, economisirea va fi mai diversificata, fiind avantajate sectoarele financiare nebancare. Educatia financiara va trebui sa creasca, pentru ca riscurile plasamentelor de economisire se vor majora.

Chiar daca romanii au tendinta sa faca mai multe economii, majoritatea depozitelor garantate se situeaza sub 50.000 de euro. La sfarsitul lunii iunie, doar 0,35% dintre romanii cu depozite la banci detineau economii de peste 50.000 de euro, cu o valoare totala de circa 41% din volumul depozitelor garantate, potrivit unui studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CRPE).

"Depozitele au in prezent o puternica distributie asimetrica, majoritatea covarsitoare fiind semnificativ sub pragul de 50.000 de euro", se arata in studiul CRPE. In noiembrie 2008, aproximativ 0,3% din clientii bancilor detineau depozite de peste 50.000 de euro, reprezentand circa 29,6% din volumul depozitelor garantate.

Circa 95,2% dintre depozitele detinute de romani in 2008 nu depaseau pragul de 5.000 de euro, reprezentand aproximativ 24% din valoarea totala a depozitelor garantate detinute de persoane fizice. Peste 2,4% din totalul depozitelor cuprindeau sume situate intre 5.000 si 10.000 de euro, echivalentul a 13,5% din valoarea totala.

Potrivit calculelor BNR, in cazul companiilor, aproximativ 92,6% din depozite nu au depasit 15.000 de euro in 2008, ceea ce reprezinta circa 5,4% din totalul depozitelor pe segmentul corporate. Depozitele de peste 100.000 de euro detinute de companii anul trecut au fost relativ putine - circa 1,8% din total. Cu toate acestea, soldul depozitelor de peste 100.000 de euro detinute de companii a reprezentat aproximativ 83,1% din valoarea totala a depozitelor pe segmentul corporate.

Soldul depozitelor detinute de romani la banci isi va mentine tendinta de crestere pana la sfarsitul anului, in ciuda efectelor crizei financiare si a faptului ca multi romani cu economii de peste 100.000 de euro au decis sa le retraga de la banci in perioada in scaderii increderii in sistemul bancar autohton. "Cel mai probabil valoarea depozitelor la banci va continua sa creasca in urmatoarea perioada, desi exista factori care indica o posibila reducere a economisirii", sustine studiul.

Deocamdata, increderea romanilor in sistemul bancar nu a fost vizibil afectata de criza, in conditiile in care valoarea totala a depozitelor detinute de persoane fizice a inregistrat o crestere cu 13,1% comparativ cu anul trecut.