Batalia sfarsitului de an pe Bursa se da pe actiunile Rompetrol

Autor: Vlad Anastasiu 13.09.2009

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat vineri o crestere de peste 8%, una dintre cele mai mari din piata, in conditiile in care joia trecuta un grup de 9 actionari care detin peste 5% din actiuni au cerut conducerii companiei convocarea AGA in care solicita alegerea unui nou Consiliu de Administratie prin vot cumulativ, precum si intocmirea unui nou raport de audit financiar.

Initiativa actionarilor, a caror identitate nu a fost dezvaluita, vine cu o luna inainte ca actionarul majoritar al Rompetrol, compania KazMunaiGaz sa lanseze oferta publica de preluare obligatorie a pachetelor minoritarilor.

Lansarea ofertei pentru actiunile RRC este unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului si a dus pana acum la o triplare a pretului actiunilor fata de nivelul din ianuarie.

Modul in care va fi stabilit pretul din oferta este cel mai important aspect urmarit de investitori si ar putea determina scandalul sfarsitului de an pe Bursa, in conditiile in care investitorii cer un pret cat mai mare, iar intentiile kazahilor nu sunt inca foarte clare (daca vor sa delisteze compania vor oferi un pret mare, in caz contrar pretul ar putea fi mai mic decat cel din piata).

"Pretul ofertei publice de preluare in cazul Rompetrol Rafinare trebuie sa fie cel putin egal cu cel platit de actionarul majoritar in momentul preluarii, cu atat mai mult cu cat bursa a inregistrat aprecieri serioase in ultimele luni. Nu cred ca actionarul majoritar ar fi indreptatit sa faca o oferta de preluare sub acest pret", a declarat Grigore Chis, directorul general al societatii de intermediere Broker Cluj.

Cel mai mare pret de preluare ar putea fi cel calcultat pe baza activului net al RRC, care indica un pret de 0,062 lei/actiune, in timp ce activul net consolidat indica un pret de preluare de 0,038 lei/titlu. In prezent, pretul actiunilor Rompetrol se ridica la 0,059 lei/titlu.

De altfel avansul actiunilor Rompetrol a urcat vineri cotatia indicelui energetic BET-NG cu peste 2,4% fata de referinta, la nivelul de 569 puncte. Restul indicilor au inregistrat variatii in crestere dar modeste, de maximum 1% pe BET-FI, care reda evolutia societatilor financiare.

Indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata a urcat cu 0,8% fata de referinta, la nivelul de 4.370 de puncte. Pe fondul reducerii variatiilor in piata, brokerii apreciaza ca in urmatoarea perioada bursa se va consolida si va evolua intr-un interval de plus/minus 10%, doar societatile financiare avand forta sa sparga nivelul de rezistenta.

"In urmatoarele doua luni ma astept ca piata sa evolueze intr-un interval de plus/minus 10% si deja observam o diminuare a volatilitatii pe piata, cu variatii mici pe sedinta. Pe fondul speculatiilor de ridicare a pragului de detinere pe SIF-uri, cred ca societatile financiare vor avea forta sa sparga pragul de rezistenta de 25.000 de puncte", a adaugat Chis.

De urmarit saptamana aceasta