UPC arunca in lupta cu RCS si Dolce televiziunea HD si "Google" pe telecomanda, pentru programul TV

Autor: Adrian Seceleanu 13.09.2009

Numarul doi pe cablul TV are sperante mari de la acest serviciu in conditiile in care este singurul furnizor de pe piata, iar in ultimii ani aproape un milion de romani si-au cumparat LCD-uri si plasme.



UPC, numarul doi pe piata locala de cablu TV, va lansa in prima parte a lunii octombrie servicii de televiziune de inalta definitie (High Definition - HD), prin care utilizatorii vor avea acces la un numar de aproximativ 10 canale TV cu imagini si audio de o calitate superioara, a declarat Andrew Kearney, vicepresedinte pe marketing al UPC Holding (Olanda), compania prin care americanii de la Liberty Global detin controlul asupra operatorului telecom roman.

Televiziunea HD va fi disponibila in cele peste 30 de orase in care UPC a digitalizat infrastructura de cablu si doar pentru clientii care cumpara si serviciul Digital Video Recorder (DVR), care are in acest moment tarife care pornesc de la 75 de lei pe luna. Serviciul DVR HD ar putea fi mai scump decat cel furnizat in prezent. In Ungaria, spre exemplu, pachetul TV HD costa cu aproximativ 15 de lei mai mult insa include doar patru programe fata de aproximativ opt cate ar putea fi pe piata locala.

Pe lista: TVR, PRO TV, National Geographic

UPC nu a finalizat momentan negocierile pentru furnizarea de continut HD, dar printre posturile TV care ar putea fi incluse se numara TVR, PRO TV, HBO, Eurosport, History Channel, National Geographic, Fashion TV si BBC. Lista posturilor TV care ar putea fi oferite de UPC in tehnologie HD a fost anuntata in mai de Raluca Milin, la acea data director de vanzari si marketing al companiei. De la acea data UPC nu a mai oferit informatii pe aceasta tema.

Recorderul video (DVR) - prin intermediul caruia clientii pot sa inregistreze pana la 65 de ore de emisiuni TV sau sa opreasca si sa deruleze emisiunile in direct, este un serviciu oferit momentan pe piata doar de UPC Romania, avantaj competitiv care i-a permis companiei sa opreasca declinul pe cablu si sa compenseze pierderea veniturilor generata de scaderile din baza de utilizatori. Fiind un serviciu premium si deocamdata fara concurenta pe piata, serviciul UPC DVR are un tarif de aproximativ trei ori mai mare decat cel mai ieftin pachet de posturi TV prin cablu analogic (de aproximativ 23-25 de lei pe luna).

Astfel, un client al serviciului UPC DVR aduce la fel de multi bani companiei cat trei abonati la serviciul de cablu TV analogic.

Compania a anuntat inca de la inceputul anului ca va lansa televiziunea HD in momentul in care numarul de romani cu televizoare compatibile atinge "masa critica" necesara. Conform estimarilor de pe piata, romanii au cumparat in ultimii ani aproape un milion de televizoare de ultima generatie, dintre care o parte sunt compatibile cu transmisiile HD.

Vanzarile de televizoare HD au crescut in ultimii ani, in special odata ce preturile au scazut dramatic - la mai putin de 2.500 de lei, insa problema consumatorilor locali este ca pe piata locala nu exista continut de calitate inalta pentru ele. In aceste conditii, singura problema a UPC ar putea fi aceea ca un numar mare de utilizatori interesati de serviciile HD sa locuiasca in zone in care nu detine infrastructura - apartinand de regula RCS&RDS.

Oficialii UPC Romania au declarat anterior ca nu au in vedere momentan o extindere in noi zone a infrastructurii de cablu, in conditiile in care compania nu are clienti in toate cele aproape doua milioane de gospodarii pe unde "trece" reteaua sa. In Romania exista aproximativ 7,5 milioane de gospodarii.

Spre exemplu, UPC ar putea oferi oricand servicii de internet in peste 1,7 milioane de gospodarii, dar are mai putin de 300.000 de clienti pe acest segment. In conditiile in care doar anul trecut compania a inregistrat pierderi de peste 100 mil. euro, operatorul nu isi permite momentan sa continue extinderea geografica inainte de a fructifica reteaua existenta - astfel ca utilizatorii care locuiesc in orase sau cartiere dominate de alti operatori, in special RCS&RDS, nu vor putea contracta cel mai probabil serviciile UPC HD.

Noi servicii pe DVR

Inainte de lansarea serviciilor HD, UPC Romania va imbunatati si gama de servicii disponibile prin recorderul video, respectiv adaugarea unei functii de cautare in programul TV dupa diferite cuvinte-cheie (nume de actori, de exemplu) si posibilitatea de a inregistra toate episoadele dintr-un serial TV printr-o singura comanda.

"Trebuie sa ne luptam sa tinem clientii in fata televizorului si pentru a obtine acest lucru trebuie sa oferim interfete usor de utilizat si mult mai sexy", spune Andrew Kearney, vicepresedinte pe marketing al UPC Holding. "Acum pana si automatele de bilete au o interfata color."