Vanzatorii de apartamente afiseaza preturi mai ridicate. Intermediarii spun ca sunt „artificiale"

Autor: Izabela Badarau 13.09.2009

Preturile afisate de vanzatori la apartamentele vechi de trei camere din Capitala sunt in unele zone cu peste 10% mai ridicate decat la inceputul verii, potrivit indexului imobiliar ZF.



In zone precum Stefan cel Mare, Brancoveanu, Iancului sau Titan, preturile cerute de proprietarii de apartamente au urcat cu pana la 20% la sfarsitul lunii august fata de iunie. In medie, preturile sunt mai ridicate cu aproape 2% decat in luna iunie, dupa ce pe parcursul primelor cinci luni ale anului, acestea au scazut in total cu 21%.

Pretul mediu afisat de vanzatorii de apartamente de trei camere din Bucuresti a fost in august de 97.000 de euro, potrivit indexului ZF.

Indexul imobiliar ZF este realizat pe baza anunturilor de vanzare la apartamentele cu trei camere din Capitala, construite intre 1980 si 1990, cu suprafata cuprinsa intre 70 si 80 mp, publicate pe anuntul.ro.

De la inceputul anului, preturile apartamentelor au scazut cu pana la 50%.

Intermediarii tranzactiilor imobiliare apreciaza insa ca preturile mai ridicate afisate de agentiile imobiliare sau de particulari sunt "artificiale".

"S-a incercat artificial cresterea preturilor, dar tranzactiile tot la preturi mici se incheie. In zona de sud-est si sud-vest a Bucurestiului, preturile raman la niveluri foarte scazute fata de anul trecut, de 50%. Cele mai tranzactionate sunt tot apartamentele de doua camere, care se vand cu 1.000 de euro/mp. Pentru apartamentele de trei si patru camere, cererea este inca foarte scazuta", comenteaza Eugen Chis, directorul site-ului de publicitate imobiliara bazaruldecase.ro.

El apreciaza ca atat agentiile imobiliare, cat si particularii au interesul sa incerce preturi mai ridicate.

"Tendinta de crestere a preturilor o incearca agentiile imobiliare. Dar si particularii la randul lor incearca sa recupereze din pierderile pe care le-au acumulat in ultimul an", spune Chis.

Tranzactiile in partea de sud a Capitalei se incheie la circa 70.000 de euro, in timp ce in zone mai bune, preturile de vanzare urca pana la peste 100.000 de euro pentru un apartament de trei camere.

"Am vandut un apartament de trei camere la Unirii la un pret foarte bun: 120.000 de euro", spune Daniel Raeceanu, directorul agentiei imobiliare Rasig Group. Apartamentele de doua camere si garsonierele sunt cele mai cautate, iar pretul acestora a crescut in tranzactii cu 5% in luna august fata de iulie, explica Raeceanu. Potrivit unui raport al companiei de evaluare Darian Rom-Suise, preturile locuintelor de pe piata locala s-au redus in prima jumatate a acestui an cu pana la 40% fata de sfarsitul anului trecut.

Cum vor evolua preturile

Agentiile imobiliare admit ca pana la sfarsitul anului preturile vor evolua intre stagnare si o crestere de cateva procente pe luna.

"Pana la sfarsitul anului, preturile vor mai creste doar cu maxim 10%", estimeaza Raeceanu.

"Cererea va continua sa creasca fata de primul semestru - care a fost tragic. Creditul de la ING si creditele prin programul Prima Casa sunt doua oferte foarte bune, dar ramane de vazut in ce masura vor indeplini si clientii conditiile. Multi sunt nemultumiti ca bancile le cer foarte multe", spune Chis.

Creditele prin programul "Prima Casa" sunt oferite cu o rata a dobanzii formata din indicatorul Euribor la 3 luni plus o marja de maxim 4% care include toate comisioanele, iar ING a lansat o oferta cu o dobanda de 5,5% pe an.