Seaca sursa nr. 1 de finantare: romanii nu mai trimit bani acasa. Cum comentati?

Autori: Claudia Medrega , Catalin Lupoaie 13.09.2009

Remiterile muncitorilor romani din strainatate au inceput sa scada abrupt: -15% in mai, -50% in iunie si -80% in iulie.



Remiterile de bani ale romanilor din strainatate, cea mai sigura sursa de finantare a deficitului extern din ultimii ani, s-au prabusit in iulie, coborand cu 90% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Transferurile curente, care reprezinta in principal banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate, s-au diminuat semnificativ, excedentul lunar ajungand in iulie la doar 120 mil. euro, fata de 500 milioane de euro in aceeasi luna din 2008, conform datelor BNR. Astfel, de la o scadere de doar 10% pe primele cinci luni ale anului, volumul total al remiterilor ajunge sa fie mai mic cu aproape 30% pe primele sapte luni ale anului.

"Transferurile curente nete au avut o performanta slaba in iulie. Excedentul lunar s-a situat numai la 120 mil. euro, una dintre cele mai mici valori din ultimii cinci ani. Dincolo de efectele determinate de reducerea ritmului anual de crestere a salariilor nominale si de incetinirea activitatilor de creditare, consumul gospodariilor populatiei este afectat si de scaderea veniturilor din remiteri", considera Florin Sinca, analist in cadrul BCR.

Dupa mai multi ani de crestere sustinuta, fluxurile remiterilor au incetinit semnificativ incepand din primavara acestui an. In aprilie, scaderea a fost de 27%, in mai corectia s-a atenuat la 15%, pentru ca la jumatatea anului ajustarea sa se accentueze la 50%. Evolutia vine pe fondul crizei financiare internationale si al deteriorarii economiilor statelor vestice.

"Remiterile de bani au scazut in iunie si iulie pentru ca oricum in august romanii s-au intors in tara si au cheltuit in mod direct banii, fara a mai folosi modalitati de transfer de numerar. Noi am inregistrat o crestere a vanzarilor de caramida in iulie-august, cand s-au intors muncitorii romani in tara, iar din septembrie vanzarile au inceput sa scada", spune Iulian Mangalagiu, directorul general al producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi. El a afirmat ca romanii care s-au intors din Italia si Spania au cumparat materiale de constructii in august pentru ca erau mai ieftine, foarte multe din casele din judetele Suceava, Botosani si Iasi avand in prezent caramizi in curte.

"Capsunarii" romani au fost in anii trecuti cei mai harnici din Europa in privinta sumelor trimise acasa. Conform unor statistici realizate de Banca Mondiala, in 2007 Romania ocupa primul loc in Europa si locul al zecelea in lume in privinta sumelor trimise acasa de emigrantii plecati la munca in strainatate. Remiterile au depasit pentru prima data miliardul de euro in 2001 si de atunci cresterea lor nu a mai avut limite, anul trecut volumul trecand de 6 mld. euro.