Activele detinute de Lehman: de la uraniu la opere de arta

Autor: Andreea Neferu 14.09.2009

La momentul falimentului, gigantul bancar Lehman Brothers detinea in portofoliu o serie de investitii, de la participatii in cadrul unor cladiri rezidentiale de lux din Miami pana la o flota de aeronave si opere de arta contemporane in valoare de milioane de dolari, scrie The Guardian. Lichidatorii companiei au descoperit si un stoc de uraniu neimbogatit, depozitat in Canada.

Banca mai detine in prezent lichiditati in valoare de 12 mld. dolari (8 mld. euro), dar, treptat, toate activele vor fi scoase la vanzare pentru a rambursa creditorilor datoriile.

Exista chiar un magazin oficial Lehman, care comercializeaza genti, umbrele, stilouri sau sepci sub brandul Lehman prin intermediul site-ului de licitatii online eBay.

In noiembrie, casa americana Freeman's va scoate la licitatie 650 de opere de arta detinute de Lehman, printre care si lucrari ale unor contemporani celebri: Bernar Venet, Willie Cole si Arturo Herrera.

PricewaterhouseCoopers, compania insarcinata cu administrarea operatiunilor britanice ale Lehman Brothers, a anuntat ca numai sumele pretinse de creditorii bancii asupra activelor din Marea Britanie ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari (68,5 mld. euro).

Compania de servicii financiare a starnit critici peste Ocean, dupa ce a anuntat ca nu va semna un protocol multilateral de gestionare a proprietatilor si ca va administra activele Lehman dupa standardele britanice.

La intalnirea creditorilor Lehman din iulie, Bryan Marsal, directorul executiv al Lehman, care se ocupa cu restructurarea operatiunilor bancii, a declarat ca punerea in ordine a contractelor derivate ar putea dura pana la trei ani.

Marsal si-a exprimat cu o nota de ironie si nemultumirile cu privire la lipsa de cooperare: "Protocolul international incearca sa ii ajute pe administratorii din diferite tari sa colaboreze pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata inainte sa mor".

Creditorii din Statele Unite au termen limita pana la 22 septembrie pentru a-si depune cererile de restituire a datoriilor. Intr-un caz aproape fara precedent, echipe de lichidatori lucreaza simultan in Marea Britanie, Hong Kong, Singapore, Germania, Olanda, Luxemburg si Australia.

Mai mult, saga Lehman Brothers pare departe de a se fi incheiat.

O echipa de 600 de persoane inca lucreaza la al 45-lea etaj al cladirii Time-Life din Manhattan, in incercarea de a procesa cererile de despagubire ale creditorilor si de a pune in ordine contractele bancii.