Marea Britanie si Belgia au cerut Comisiei Europene sa analizeze ajutorul de stat oferit Opel

Ziarul Financiar 14.09.2009

Marea Britanie si Belgia au cerut, luni, Comisiei Europene (CE), sa se asigure ca vanzarea Opel, divizie a General Motors, nu favorizeaza angajatii din Germania ai companiei, in detrimentul celor belgieni si englezi, tinand cont de faptul ca guvernul german a sustinut achizitia Opel de catre Magna cu un ajutor de 4,5 miliarde euro, transmite Reuters.

Ambele state sunt nemultumite ca toate cele patru fabrici ale Opel din Germania vor continua sa functioneze, in timp ce unitatea de productie din Belgia si una din cele doua uzine Vauxhall din Marea Britanie vor fi inchise.

"Comisia Europeana nu trebuie sa accepte nimic care aduce cu un aranjament politic sau orice legatura intre ajutorul de stat si mentinerea locurilor de munca la orice fabrica sau in orice tara", a declarat la radio BBC secretarul britanic pentru Afaceri, Peter Mandelson.

Grupul american General Motors a convenit saptamana trecuta vanzarea unei participatii de 55% la Opel catre producatorul canadian de componente auto Magna si banca rusa Sberbank, cedand dorintei autoritatilor germane, care spera ca astfel vor fi mentinute cat mai multe locuri de munca in Germania.